ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγιος Νικόλαος: Εντυπωσιακά ζωόμορφα ειδώλια σε τάφους της Αρχαίας ΚαμάραςΟλοκληρώθηκε μια φάση των ανασκαφικών εργασιών στον Ξεροπόταμο του Αγίου Νικολάου και μάλιστα έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Η επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Εύη Σάλιακα μας ενημέρωσε ότι «…συνολικά στο χώρο που ανασκάψαμε ανακαλύψαμε 8 κεραμοσκεπείς τάφους ρωμαϊκών χρόνων, δηλαδή χρονολογούνται στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ.

Ένας από τους τάφους περιείχε τα οστά ενός αθλητή και ένας άλλος, ο πιο σημαντικός και ασυνήθιστος, περιείχε πλούσια κτερίσματα, ήταν ο τάφος ενός παιδιού. Κτερίσματα είναι τα αντικείμενα, τα οποία τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με το νεκρό, αντικείμενα αξίας, καθημερινής χρήσης ή αγαπητά σ’ αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ρωτήσαμε την αρχαιολόγο πώς καταλαβαίνουμε ότι ο νεκρός ήταν αθλητής και μας ενημέρωσε ότι «…δίπλα στα οστά του βρέθηκε μια χάλκικη στρεγγλίδα, ένα κοίλο αντικείμενο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για τον καθαρισμό του σώματός τους μετά από την πάλη… για να καθαρίσουν το σώμα τους από τα λάδια, το χώμα και την άμμο».

Για τον παιδικό τάφο η κ. Σάλιακα μας ενημέρωσε ότι «… ανάμεσα στα κτερίσματα περιλαμβάνονται μια ανθρωπόμορφη μάσκα, αρκετά ζωόμορφα μικρά πήλινα ειδώλια και δυο μικρά γυάλινα μυροδοχεία. Δυο από τα ειδώλια απεικόνιζαν μια γυναικεία φιγούρα επάνω σε ένα δελφίνι και ένα άλλο ειδώλιο απεικόνιζε μια γυναικεία φιγούρα, η οποία στηρίζεται επάνω σε ένα πεσσό ή δένδρο».

swell adv 2021

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εξάρουμε την εξαιρετική δουλειά της ομάδας που έκανε τις ανασκαφές. Με πολλή υπομονή και προσοχή, με «οδοντιατρικά» εργαλεία δούλεψαν αρκετές ώρες, συχνά πέρα από το ωράριό τους, για να ολοκληρώσουν το ανασκαφικό τους έργο και να φέρουν στο φως την ιστορία του τόπου μας.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πηγή: Ανατολή


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button