ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Οι Αμερικανοί μένουν – Παίρνουν και το μερίδιο των Γάλλων

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Αμερικανοί κατέχουν πλέον πλειοψηφικό ποσοστό 70% στη κοινοπραξία ενώ αναλαμβάνουν συνάμα και το ρόλο του εντολοδόχου που κατείχαν πριν αποχωρήσουν από τη κοινοπραξία οι Γάλλοι της Total.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις με ψήφο εμπιστοσύνης στο υπ’ ατμόν, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις πρόγραμμα ερευνών-αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη στέλνουν οι Αμερικανοί!

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα και την έντονη φημολογία περί φυγής του, ο Αμερικανικός κολοσσός Exxonmobil όχι μόνο δεν αποχωρεί τελικά από τις συμβάσεις παραχώρησης της Κρήτης όπως το έκαναν πρόσφατα οι Γάλλοι της Total αλλά, αντιθέτως, παίρνει στα χέρια του το Γαλλικό μερίδιο στη κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ που έχει πάρει τα 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού μας.

“ΧΡΥΣΟΣ

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Αμερικανοί κατέχουν πλέον πλειοψηφικό ποσοστό 70% στη κοινοπραξία ενώ αναλαμβάνουν συνάμα και το ρόλο του εντολοδόχου που κατείχαν πριν αποχωρήσουν από τη κοινοπραξία οι Γάλλοι της Total.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησαν σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 Ελληνικά Πετρέλαια στο Χρηματιστήριο, η Αμερικανική ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies.

“IN_AND_OUT

Υπενθυμίζεται ότι στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20%.

Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας και τη συμφωνία ExxonMobil – ΕΛΠΕ που γνωστοποιήθηκε σήμερα, τα μερίδια διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 70 % για την ExxonMobil, η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου που κατείχε η ΤotalEnergies και 30 % για τα ΕΛΠΕ, μέσω των θυγατρικών που έχει συστήσει για τις έρευνες στις δύο περιοχές.

Mechanical Solutions

Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ (Δυτικά της Κρήτης) και 19,868.37 τετρ.χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης).

Και στις δύο περιοχές είχε γίνει μια πρώτη σειρά σεισμικών ερευνών το 2012.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button