Πέμπτη, 15 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΚΡΗΤΗΙεράπετρα, Χρυσή: Πώς καταστράφηκε το 80% του κεδροδάσους

Ιεράπετρα, Χρυσή: Πώς καταστράφηκε το 80% του κεδροδάσους

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Στην πανέμορφη Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι, στο Λασίθι, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, η ισχυρή πίεση από ανθρώπινες δραστηριότητες, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού και η ποδοπάτηση του ριζικού συστήματος του κεδροδάσους από τους χιλιάδες επισκέπτες, οδήγησαν στην καταστροφή του 80% της έκτασης!

Η κατάσταση για το μεγαλύτερο μέρος του κεδροδάσους που έχει ξεραθεί είναι μη αναστρέψιμη, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των υπεραιωνόβιων κέδρων έχει πλέον ξεραθεί και χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα για να σωθεί, τουλάχιστον, το υπόλοιπο 20%.

mechanical adv 2021

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πριν από λίγες ημέρες ο δασολόγος από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, Ματθαίος Φιλιππάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι και επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες περνούν κάθε καλοκαίρι μέσα απο το δάσος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα των δέντρων να αποδυναμώνεται ενώ σε περιόδους ξηρασίας η ξήρανση των κέδρων είναι διπλάσια από το φυσιολογικό, και έτσι με το πέρασμα των χρόνων η νήσος Χρυσή έφτασε στο σημερινό επίπεδο.

apostolakis adv 2

Τα μέτρα που προτείνουν

Ο δασολόγος Μ. Φιλιππάκης, προτείνει την άμεση απαγόρευση κατασκήνωσης εντός του κεδροδάσους και την πλήρη απαγόρευση περπατήματος κάθε επισκέπτη μέσα στο κεδροδάσος. Μάλιστα, για να σωθεί ότι ακόμα σώζεται θα πρέπει το μέτρο της απαγόρευσης αποβίβασης επισκεπτών να ισχύσει για, τουλάχιστον, 20 χρόνια.

Όπως είπε οι επισκέπτες θα μπορούν μόνο να πλησιάζουν κοντά στη Χρυσή με καραβάκια ενώ θα μπορούσε να απαγορευτεί και η μετακίνηση από τη μια πλευρά της Χρυσής στην άλλη, με τους επισκέπτες να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους μόνο στην παραλία στην οποία θα αποβιβάζονται.

Δεν είναι κέδροι

Δεν πρόκειται για το γνωστό δέντρο κέδρος που ευδοκιμεί σε άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία. Το λεγόμενο κεδροδάσος της Χρυσής αποτελείται από είδος αρκεύθων που είναι γνωστά στην Ελλάδα είναι γνωστά ως “κέδρα” ή δάση “κέδρων”. Έχει έκταση 350 στρεμμάτων και περιλαμβάνει αρκεύθους ηλικίας κατά μέσο όρο 200 ετών. Υπάρχουν δέντρα που ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μέτρα και έχουν ηλικία πάνω από 300 έτη.

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble