Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΚΡΗΤΗΞανά στην Βουλή η συζήτηση για τον ΒΟΑΚ!

Ξανά στην Βουλή η συζήτηση για τον ΒΟΑΚ!

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το έργο κατασκευής του ΒΟΑΚ και τη θετική επίδραση που αυτό θα έχει στο ΑΕΠ της χώρας.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Ένα έργο που – έπειτα από χρόνια απραξίας – ξεκίνησε να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες, με την τοπική κοινωνία να αναμένει ακόμα την κάθοδο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού στην Κρήτη, για να παρουσιάσουν τι μέλλει γενέσθαι.

mechanical adv 2021

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλες καθυστερήσεις κι επικοινωνιακά τερτίπια στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

apostolakis adv 2

«Αυτό που είχατε κάνει εσείς ήταν ένας απλός διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πιο απλά είχατε κάνει μια προεπιλογή των τεχνικών εταιρειών που μπορούν να συμμετέχουν όταν κι εφόσον δημοπρατηθεί το έργο», δήλωσε ο Υπουργός χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο έργο ως «μια μολυβιά στον χάρτη». Ο Υπουργός τόνισε πως δεν υπήρχε καμία μελετητική ωριμότητα, ούτε καν έγκριση της χάραξης. «Εσείς κάνατε ένα επικοινωνιακό τερτίπι. Δέκα μήνες πριν φύγετε είπατε πως κάνατε έναν διαγωνισμό προεπιλογής, έναν διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος» τόνισε.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε πως μόλις χθες παρέλαβε την έκθεση της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, επισημαίνοντας ότι χωρίς τη συγκεκριμένη έκθεση δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Καλό θα είναι να πούμε επιτέλους στους Κρήτες ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο των μελετών και αυτό γιατί οι μελέτες ξεκίνησαν να υλοποιούνται πριν από 8 μήνες όταν η ΝΔ ήρθε στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε ότι «ο ΒΟΑΚ είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Καραμανλής καταλόγισε, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ «στρέβλωση της πραγματικότητας» καθώς προέβλεπε Συμβάσεις Παραχώρησης υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν θα υπάρξουν διόδια. «Δεν νοείται σύμβαση Παραχώρησης στην Ελλάδα χωρίς διόδια -για να ξέρουμε τι λέμε- εσείς που μας κατηγορείτε ότι θα βάλουμε διόδια. Η Σύμβαση Παραχώρησης, που εσείς είχατε εγκρίνει, υπονοούσε με βεβαιότητα ότι θα υπήρχαν διόδια και μάλιστα το κόστος του έργου θα προσέγγιζε τα 1,3 δισ. ευρώ», είπε ο Υπουργός Υποδομών.

«Ψεύδεστε για τα διόδια, γιατί είπατε στο Κοινοβούλιο πως δεν θα επιβάλλετε διόδια ενώ είχατε εγκρίνει Σύμβαση Παραχώρησης στον σχεδιασμό. Κι όταν σας πιάσαμε και σας το εξηγήσαμε αυτό σκαρφιστήκατε πως δεν εννοούσατε πως θα έχουν διόδια οι Κρητικοί αλλά οι τουρίστες», δήλωσε ο Υπουργός υποστηρίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ούτε καν τις κοινοτικές διαδικασίες.

Ο ΒΟΑΚ και το ΑΕΠ

Ο Χάρης Μαμουλάκης στην ομιλία του, τόνισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις και το πακέτο μέτρων που θα υιοθετήσει κάθε κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την έκταση και το βάθος της επερχόμενης ύφεσης, βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Σε πρόσφατη, μάλιστα, έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, γίνεται μνεία στην περιορισμένη επίδραση των μέχρι σήμερα εξαγγελθέντων μέτρων, δεδομένου ότι η δαπάνη μεταβίβασης ή αναστολής φόρων, δεν επηρεάζει άμεσα το ΑΕΠ. Για το σχεδιασμό των εν λόγω παρεμβάσεων, το κριτήριο του βαθμού επίδρασής τους στο Α.Ε.Π., κρίνεται ως μείζονος σημασίας. Στο ίδιο πνεύμα, το ΚΕΠΕ, επισημαίνει τον κομβικό ρόλο του Δημόσιου Τομέα για τον περιορισμό της ύφεσης, τονίζοντας ότι οι μοναδιαίες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των κρατικών δαπανών στο Α.Ε.Π. και στην απασχόληση, δύναται να αντισταθμίσουν σημαντικό μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημασία υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομών, μεταξύ των οποίων και αυτού του ΒΟΑΚ, κρίνεται ως εξέχουσας σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω έργο, η απελθούσα κυβέρνηση είχε προχωρήσει το σχεδιασμό και τις διαδικασίες κατά τα οριζόμενα στο ν.4412/2016, ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Καραμανλή, δεν είχε προχωρήσει παρά στη δημοπράτηση “…μιας ιδέας με κάτι σκίτσα”. Ο κ. Υπουργός έχει δηλώσει ότι η μελετητική ωρίμανση του έργου προχωράει και εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμες οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όσον αφορά το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί, ο κ. Υπουργός, μεταθέτει χρονικά τη γνωστοποίηση του μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου. Τέλος, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και δέσμευση του πρωθυπουργού το έργο ΒΟΑΚ, σε κάθε περίπτωση, να δημοπρατηθεί το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στις προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ. Έχουν επίσης συντελεστεί όλες οι απαλλοτριώσεις (μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 30 χρόνια) και που κάθε αλλαγή στο σχεδιασμό, εκτός από το πρόσθετο κόστος των νέων απαλλοτριώσεων που θα προκύψουν, συνεπάγεται και μεγάλη καθυστέρηση – και μάλιστα αρκετών ετών – λόγω των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών που τη συνοδεύουν.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε. σε έναν ανταγωνιστικό διάλογο και έπειτα από την αξιολόγηση των σχετικών μελετών και της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, προέκρινε τη λύση των τριών χωριστών διαγωνισμών, για τρία αντίστοιχα τμήματα του έργου, με τρία διαφορετικά μοντέλα χρηματοδότησης.

  • Από τα Χανιά (με επέκταση δυτικά προς Κίσσαμο) μέχρι τη Χερσόνησο.
  • Από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη.
  • Από τη Νεάπολη μέχρι τη Σητεία.

Μια λύση που χαρακτηρίστηκε τόσο πολιτικά, όσο – και κυρίως – τεχνοκρατικά, η ιδανική. Η ορθότητα της παραπάνω απόφασης, αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι 7 κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν στους δυο διεθνείς διαγωνισμούς που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Διαγωνισμοί που έγιναν σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό και τους κανονισμούς της Ε.Ε., με την πρώτη φάση να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα δε με τον χρονικό προγραμματισμό που υπήρξε, τον Σεπτέμβριο του ’19 θα είχαμε και τις τελικές προσφορές των συμμετεχόντων και με αυτόν τον τρόπο, σε ένα διάστημα 4 έως 5 ετών, ο νέος ΒΟΑΚ θα ήταν μια πραγματικότητα για την Κρήτη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-