ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Το τμήμα Αγίου Νικολάου – Σητείας εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Λεπτομέρειες της απόφασης της Περιφέρειας Κρήτης να διαθέσει 50 εκ ευρώ σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία έδωσε σήμερα, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρνατουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης εν συνεχεία επεκτάθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε επίπεδο Περιφέρειας, με κυρίαρχο το θέμα κατασκευής του ΒΟΑΚ για το οποίο τόνισε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση ενώ, όπως πρόσθεσε, ορατός είναι ο κίνδυνος το τμήμα Αγίου Νικολάου-Σητεία να είναι εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

caffeine adv2020b

Αναφορικά με τη δράση της Περιφέρειας για την ενίσχυση- “διάσωση” της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπως διευκρίνισε, δικαιούχοι της επιδότησης είναι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Όπως τόνισε ο κ Αρναουτάκης, οι επιδοτήσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των ΚΑΔ και θα χορηγηθούν άπαξ σε μορφή κεφαλαίου κίνησης που θα κυμαίνεται από 3000 έως 40.000 ευρώ ανάλογα την επιχείρηση.

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) τίθεται η 13η Οκτωβρίου 2020 και ως ημερομηνία λήξης, η 30η Οκτωβρίου 2020.
Η Περιφέρεια επιδιώκει αρχές του χρόνου να ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων και γι αυτό το λόγο- όπως επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης- έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή του με την προδημοσίευση της προκήρυξης.
Στην κατηγορία των δικαιούχων θα μπαίνουν όσες επιχειρήσεις αποδείξουν μέσω φορολογικών δηλώσεων ότι όντως έχουν υποστεί μείωση του τζίρου, εξαιτίας του κύματος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που αυτό έχει επιβάλλει και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

neratzoulis neo

ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΟΑΚ

Για το φλέγον, διαχρονικό θέμα κατασκευής του ΒΟΑΚ, την έκτασή του και τις πηγές χρηματοδότησης, ο Περιφερειάρχης είπε ότι δεν έχει επικαιροποιημένη επίσημη ενημέρωση, κάτι που ενδεχομένως … αλλάξει με την κάθοδο την ερχόμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών.

Πάντως, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι όταν η Περιφέρεια … μιλάει για ΒΟΑΚ αναφέρεται στη μεγαλύτερη δυνατή εκδοχή του, δηλαδή από την Κίσσαμο έως τη Σητεία. Ωστόσο, όπως είπε, είναι πολύ ορατός ο κίνδυνος το τμήμα Αγίου Νικολάου- Σητείας να μην ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σε αυτό εντάσσονται μόνο τα συμβασιοποιημένα έργα και για το εν λόγω η σύμβαση δεν αναμένεται πριν την εκπνοή του 2020. Όπως συμπλήρωσε, το 2021 θα είναι η χρονιά εγκρίσεων των περιβαλλοντικών μελετών του έργου κατασκευής του ΒΟΑΚ.

Back to top button