ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Πρώτα το Χανιά – Αγιος Νικόλαος και μετά η Σητεία – Αντίδραση Πλακιωτάκη στη Βουλή

Τελευταία ενημέρωση:

Η «μάχη της Κρήτης» έγινε χθες στη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ του Υπ.ΥΠΟΜΕ Χρήστου Σπίρτζη και του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη με θέμα τον ΒΟΑΚ. Ο Υπουργός μιλώντας για το θέμα του αποκλεισμού του Νομού Λασιθίου από το σχεδιασμό μίλησε να ανικανότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων και όπως χαρακτηριστικά είπε βρήκε «Διάσπαρτες «κουτσουλιές» σε έναν δρόμο που είχε σχεδιαστεί από τη δεκαετία του 1960″.

Για τον προγραμματισμό του ΒΟΑΚ είπε πως «είναι πολύ πιο συμφέρον για την Κρήτη και για τον τόπο, να «τρέξουμε» το μέρος του Bόρειου Oδικού Aξονα που ενώνει τους τέσσερις νομούς της Κρήτης -και τον Άγιο Νικόλαο δηλαδή, άρα δεν είναι εκτός το Λασίθι- που έχουν μελέτες βιωσιμότητας, που μπορούμε να προχωρήσουμε το έργο, προφανώς όχι στη χάραξη του 1960. Υπάρχουν σημεία που δεν συμφέρει με τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί να πας να γκρεμίσεις ξενοδοχεία και να τα απαλλοτριώσεις. Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει, σημειακά, να βελτιωθεί η χάραξη που υπήρχε.  Παράλληλα, να τρέξει και η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και μετά τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία και τους κάθετους άξονες στην Ιεράπετρα, και άλλους κάθετους άξονες, καθώς και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κρήτης που θα έχουν και οι κάθετοι άξονες και όλα τα υπόλοιπα.

Πού φαίνεται αυτό; Στις 26 Ιουλίου 2017 έγινε η προγραμματική σύμβαση πάλι με τον ΟΑΚ για τη μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού του Bόρειου Oδικού άξονα. Αν δείτε τα στάδια που έχουμε, έχουμε μέσα -εκτός από το πρώτο στάδιο που είναι το Χανιά- Άγιος Νικόλαος για να μπει μέσα στο έργο- την κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον ΒΟΑΚ, όχι μόνο για το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος, και μετά τον Άγιο Νικόλαο και μετά τα Χανιά. Για το Καστέλι Χανίων. Και για τους κάθετους άξονες. Εμείς, λοιπόν, θα κάνουμε έναν ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ».

Για τα έργα που προγραμματίζει το Υπουργείο για το Νομό Λασιθίου είπε πως είναι: Το αρδευτικό δίκτυο της λιμνοδεξαμενής του Αγίου Γεωργίου στο οροπέδιο Λασιθίου -αυτό το είχατε τάξει εδώ και πενήντα-εξήντα χρόνια-, τις μελέτες συμπληρωματικών έργων για τον ταμιευτήρα Μπραμιανού και τα αντιπλημμυρικά έργα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου.

Οι μελέτες που τρέχουν σε οδικό έργα αφορούν: το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που είναι 14 χιλιόμετρα και το τμήμα Καλό Χωριό – Φρουζή που είναι 5,7 χιλιόμετρα και τη γέφυρα Φρουζή- Παχιά Άμμος 7 χιλιόμετρα και το τμήμα Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς που είναι 22 χιλιόμετρα και το τμήμα Παχιά Άμμος – Ιεράπετρα 14 χιλιόμετρα και το τμήμα Ιεράπετρα – Μύρτος που είναι 15,6 χιλιόμετρα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close