HTML Tables

ΒΟΑΚ: Η οργή των Λασιθιωτών και η σκληρή γλώσσα Ζερβού

0Ξέσπασαν οι Λασιθιώτες με μια έντονη διαμαρτυρία για το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, καταγγέλλοντας συστηματικά παραγκωνισμό και κατάφωρη αδικία σε βάρος του νομού Λασιθίου, υπό την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη και τους εκπροσώπους των φορέων. Σύμμαχος, βάζοντας και τη δική του υπογραφή στο κείμενο, ήταν και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μαζί με την , Τη σύσκεψη διοργάνωσαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης και συνέβαλε και η αντιπεριφερειάρχης, ενώ η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην ανανεωμένη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Οι φορείς με ομόφωνη απόφασή τους εξέδωσαν ψήφισμα, μεταξύ άλλων, ζητάνε την προώθηση και την άμεση χρηματοδότηση των μελετών μέχρι και τη Σητεία. Τη δρομολόγηση της κατασκευής των οδικών έργων, την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι τη Σητεία και σε πρώτη φάση να ενταχθεί το τμήμα “Καλό Χωριό-Παχιά Άμμος” στο πρόγραμμα κατασκευής του τμήματος του ΒΟΑΚ Κισσάμου-Παχιάς Άμμου.

Μια σημαντική επιδίωξη είναι η συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο την κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις τους.

Ψήφισμα για τον ΒΟΑΚ

Το ψήφισμα που εξέδωσαν από κοινού οι φορείς αναφέρει:

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τον παραγκωνισμό και την κατάφωρη αδικία εις βάρος του νομού μας για το θέμα του ΒΟΑΚ. Με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε την υλοποίηση με σύγχρονες προδιαγραφές του ΒΟΑΚ από Κίσσαμο έως Άγιο Νικόλαο. Εκτός υλοποίησης παραμένει επ’ αόριστον το τμήμα Αγίου Νικολάου-Σητείας και τούτο παρά το γεγονός ότι η κατάσταση του τμήματος αυτού είναι απαράδεκτη και πολύ χειρότερη εκείνης του ΒΟΑΚ από Καστέλι μέχρι Άγιο Νικόλαο και επίσης παρά το γεγονός ότι τμήματά του, όπως το τμήμα “Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζή” και το τμήμα της παράκαμψης Παχιάς Άμμου διαθέτουν μελέτες πολύ ωριμότερες από εκείνες του ΒΟΑΚ στο τμήμα Καστελίου-Αγίου Νικολάου.

Να σημειωθεί πως, οι δρόμοι εξυπηρέτησης του αεροδρομίου Σητείας, που λειτουργεί από ετών, παραμένουν σε άθλια και τριτοκοσμική κατάσταση. Με τις παραπάνω επιλογές, ο νομός Λασιθίου, που είναι ο μόνος νομός της Κρήτης που φθίνει πληθυσμιακά, οδηγείται σε μεγαλύτερη συρρίκνωση και ορισμένες περιοχές του σε πλήρη αποδόμηση.

Θεωρούμε απαράδεκτο για την κατασκευή οδικών έργων το μοναδικό κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη να είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος, πράγμα που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπερανάπτυξη των αναπτυγμένων περιοχών και στη μεγαλύτερη συρρίκνωση των λιγότερο αναπτυγμένων.

Είναι καιρός η ισόρροπη ανάπτυξη να πάψει να αποτελεί ωραίο σύνθημα και να αποτελέσει εφαρμοσμένη πολιτική.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε για άλλη μια φορά:

 • Την προώθηση και άμεση χρηματοδότηση των μελετών μέχρι τη Σητεία
 • Τη δρομολόγηση της κατασκευής των οδικών έργων και την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι τη Σητεία
 • Σε πρώτη φάση να ενταχθεί το τμήμα “Καλό Χωριό-Παχιά Άμμος” στο πρόγραμμα κατασκευής του τμήματος ΒΟΑΚ Κισσάμου-Παχιάς Άμμου
 • Επιδιώκουμε συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για να τους εκθέσουμε τις θέσεις μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια αιτήματά μας και για την ισότιμη αντιμετώπιση του νομού μας από την Πολιτεία».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη

 • Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
 • Οι βουλευτές Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης και Γιάννης Πλακιωτάκης
 • Οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης και Σητείας Θοδωρής Πατεράκης
 • Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης
 • Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης
 • Ο πρόεδρος του ΟΑΚ Δημήτρης Κουνενάκης
 • Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Ειρήνη Βρέντζου
 • Ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Μανόλης Κλώντζας
 • Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Οδυσσέας Παπαδάκης
 • Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Φαρσάρης

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου με τοποθέτηση του εξέφρασε σκληρή γλώσσα λέγοντας χαρακτηριστικά πως,

«Μας θεωρούν δεύτερης κατηγορίας νομό»

«Ελπίζουμε αυτή τη φορά να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και διεκδικούμε την υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, από τα Φαλάσαρνα μέχρι τη Χιόνα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το Λασίθι μένει έξω από τον σχεδιασμό. Θεωρείται δεύτερης κατηγορίας νομός και για τον λόγο αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο, τεμαχίζοντάς το – με τα υποτιθέμενα κυκλοφοριακά φορτία ανά περιοχή – γιατί μέχρι σήμερα δεν είδαμε η ίδια τακτική να τηρείται ούτε στην Εγνατία οδό, ούτε στην Ιωνία οδό, ούτε στην Ολυμπία, ούτε στον Μωριά», τόνισε ο κ. Ζερβός.

«Επομένως, «θεωρούμε ότι η χρήση τέτοιων δικαιολογιών άλλα πράγματα υποκρύπτει και όχι την πραγματική κατάσταση».

HTML Tables