ΚΡΗΤΗ

UNESCO: Ανοιχτός ο δρόμος για την Κνωσό – Σε αναμονή η Σπιναλόγκα

Προχωράει η προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού μαζί με τα άλλα σημαντικά ανακτορικά κέντρα της μινωικής Κρήτης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Κρήτης και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρος μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών που αφορούν στην ένταξη ενός άλλου διάσημου μνημείου του νησιού μας, της Σπιναλόγκας, που βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία.

Μια προοπτική που δίνει επιπλέον “πόντους” σε κάθε μνημείο, καθώς με το “στέμμα” της “Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών”, όπως υποδηλώνουν τα αρχιγράμματα UNESCO στα Αγγλικά, κατακτούν και με τη “βούλα” μια θέση στον “εξώστη” του παγκόσμιου πολιτισμού.

Το υπουργείο Πολιτισμού με στόχευση την ένταξη όχι απλά ενός μνημείου, όπως το ανάκτορο της Κνωσού, αλλά όλων των σημαντικών διοικητικών, θρησκευτικών και οικονομικών κέντρων της μινωικής Κρήτης, δηλαδή των μεγάλων ανακτόρων, στη λίστα των μνημείων της UNESCO, εστιάζει στην ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος της Κρήτης και στην ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη της λάμψης του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο τίτλος, που μόνο εύκολος – όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Κνωσού, δεν είναι, έχει και τον χαρακτήρα μακροχρόνιας δέσμευσης για τον φορέα διαχείρισης του εκάστοτε μνημείου, και βέβαια όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο λόγος, όπως αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη της UNESCO, είναι σαφής: Η ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν αποτελεί το τέλος της διαδικασίας. Μετά την εγγραφή ενός μνημείου, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του μνημείου και οι τοπικές Αρχές εργάζονται αδιάλειπτα προς την κατεύθυνση του ελέγχου, της παρακολούθησης και της συντήρησής του.

Μεταξύ των υποχρεώσεων προς τα κράτη-μέλη είναι να συντάσσουν περιοδικές αναφορές ελέγχου για την κατάσταση διατήρησης των μνημείων, καθώς και των μέτρων που λαμβάνουν για την προστασία και για τη διαρκή αξιολόγησή τους.

Προγραμματική σύμβαση

Οι κεντρικές υπηρεσίες, πάντως, του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, βρίσκονται επί ποδός ώστε σε πρώτη φάση να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση που θα επιτρέψει την εκκίνηση της διαδικασίας στους τέσσερις νομούς της Κρήτης για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας, που απαιτεί πολλή δουλειά και προγραμματισμό ώστε όλα να κυλίσουν άψογα, και βεβαίως αρκετό χρόνο αν σκεφτεί κανείς πόσο διάστημα απαιτήθηκε έως ότου ολοκληρωθεί και κατατεθεί ο φάκελος για τη Σπιναλόγκα.

Το αίτημα προς την UNESCO για τον Μινωικό Πολιτισμό θα αφορά στα μεγάλα μινωικά κέντρα της Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα από το Ηράκλειο τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων, από τον Άγιο Νικόλαο το ανάκτορο της Ζάκρου, από το Ρέθυμνο το ανακτορικό κέντρο στη Ζώμινθο και από τα Χανιά την αρχαία Κυδωνία, τμήματα της οποίας έχουν έρθει στο φως κατά τις ανασκαφές στη σημερινή πόλη των Χανίων.

Σειριακή εγγραφή

Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι επιχειρεί την ένταξη των εν λόγω μνημείων με “σειριακή” – λεγόμενη – “εγγραφή”, κάτι που σημαίνει ότι στην πορεία μπορούν να προστεθούν και άλλα που περιλαμβάνονται στην ενότητα των κέντρων του Μινωικού Πολιτισμού. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Κρήτης, που συνδράμει για την επίτευξη του στόχου μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού.

Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μνημείο της Κρήτης στη λίστα της UNESCO, με τη Σπιναλόγκα να φιλοδοξεί να βάλει την αρχή. Σε επίπεδο Ελλάδας έχουν ενταχθεί 18 μεμονωμένα μνημεία ή αρχαιολογικά σύνολα, με πρώτο κατά χρονολογική σειρά τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, το 1986, και τελευταίο τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το 2016.

Στην τελική ευθεία η κατάθεση του φακέλου της Σπιναλόγκας

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της Σπιναλόγκας, καθώς, με το Διαχειριστικό Σχέδιο του φρουρίου να παίρνει πρόσφατα το “πράσινο φως” ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ο φάκελος της υποψηφιότητάς του μνημείου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι πλέον πλήρης.

Η κατάθεσή του στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την πιθανή ένταξη της νησίδας στον κατάλογο του διεθνούς οργανισμού.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο η σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου, για το οποίο βοήθησαν πολύ οι τοπικές Αρχές, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη που είναι η ψυχή της Σπιναλόγκας, καθώς και η Κεντρική Υπηρεσία», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναφερόμενη στο σχέδιο που είναι απαραίτητο για την κατάθεση ενός πλήρους φακέλου.

Η πιθανή ένταξη της νησίδας θα αποτελέσει το πρώτο μνημείο της Κρήτης που θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ «προσδοκούμε το επόμενο να είναι η εγγραφή των μινωικών ανακτορικών κέντρων, επειδή ο Μινωικός Πολιτισμός δεν έχει ακόμα ενταχθεί στον Κατάλογο της UNESCO», συμπλήρωσε η κ. Βλαζάκη.

Σημειώνεται ότι ένα μνημείο για να ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο κριτήρια, κάτι που συμβαίνει με τη Σπιναλόγκα, καθώς, μεταξύ άλλων, συνιστά εξέχον παράδειγμα ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, αλλά και τοπίου που μαρτυρεί μία ή περισσότερες σημαντικές φάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ επίσης συνδέεται με απτό τρόπο με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις εξέχουσας οικουμενικής σημασίας.

Ως προς το Διαχειριστικό Σχέδιο του φρουρίου Σπιναλόγκας, οι κύριοι άξονες των στόχων του αφορούν την προστασία του από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές, τη στερέωση, συντήρηση και αποκατάστασή του, τις προτάσεις επεμβάσεων και ανάδειξής του, την αναβάθμιση των υποδομών του – όπως η μετάβαση στη νησίδα, η σήμανση και οι διαδρομές περιήγησης – την έρευνα και την εκπαίδευση, καθώς και τη διαχείριση και προβολή του.

Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο έργο αποκατάστασης στη Σπιναλόγκα.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δαπανηθεί από κοινοτικά κονδύλια γύρω στα 4 εκατ. ευρώ και πάρα πολλά ακόμα ποσά από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, “τρέχει” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα έργα. Σημειώνεται ότι το φρούριο της Σπιναλόγκας αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το ανάκτορο της Κνωσού, και τον έκτο στην Ελλάδα.

Η UNESCO του Νίκου Καζαντζάκη

Η UNESCO έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κρήτη και για έναν έμμεσο λόγο που αφορά στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο άνθρωπος που άφησε με την πένα του τη σφραγίδα του στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είχε εργαστεί για ένα διάστημα της ζωής του στην UNESCO στο Παρίσι, έχοντας τη θέση του λογοτεχνικού συμβούλου με αποστολή την προώθηση μεταφράσεων παγκόσμιων κλασικών λογοτεχνικών έργων, προς γεφύρωση των πολιτισμών στην Ανατολή και τη Δύση.

Ο Νίκος Καζαντζάκης διορίστηκε στην UNESCO τη χρονιά κατά την οποία εκδόθηκε ο “Ζορμπάς” στο Παρίσι σε γαλλική μετάφραση, στα 1947, και διατήρησε αυτή τη θέση για ελάχιστο μόνο χρόνο.

Τον Μάρτιο του 1948 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, για να αφιερωθεί στο συγγραφικό του έργο. Αυτή ήταν και η αιτία για την εγκατάστασή του στην Αντίμπ της Γαλλίας.

Τα μνημεία στη λίστα της UNESCO

Όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως περίεργο, η Ελλάδα δε βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις χώρες που έχουν τα περισσότερα χαρακτηρισμένα ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν βεβαίως με τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, αλλά κυρίως με τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Συνολικά ως τον Σεπτέμβριο του 2018, σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αυτό τον τίτλο 1.092 μνημεία, τα οποία βρίσκονται στις 193 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη του 1972. Από αυτά, τα 845 είναι πολιτιστικά μνημεία, τα 209 μνημεία της φύσης και τα 38 αποτελούν ένα μείγμα και των δύο.

Η Ιταλία είναι η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 54 συνολικά μνημεία, όπως η “πλατεία των θαυμάτων” με τον κεκλιμένο Πύργο της Πίζας και η Πομπηία που θάφτηκε από το Βεζούβιο. Ακολουθούν η Κίνα με 53, η Ισπανία με 47 και οι Γερμανία και Γαλλία με 44 η καθεμιά. Όσον αφορά στην Ελλάδα, μόλις 18 από τα μνημεία της περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανιστεί.

Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για τον λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Η UNESCO

Η UNESCO ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945 και, όπως αναφέρει στους στόχους της, υπηρετεί τις πανανθρώπινες αξίες, με στόχο την ευημερία του ανθρώπου σε ένα ειρηνικό κόσμο, με μέσα την Εκπαίδευση, τις Κοινωνικές και Φυσικές Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία.

Η UNESCO με τον όρο “Πολιτιστική Κληρονομιά” αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.

Ορόσημο για αυτή την προσπάθεια αποτελεί η Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1981.

Με την υπογραφή της, τα κράτη αναγνωρίζουν ότι οι χώροι που βρίσκονται στην εθνική επικράτειά τους και έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελούν, με κάθε επιφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παγκόσμια κληρονομιά, «για την προστασία της οποίας είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα, που πρέπει να εργαστεί ως σύνολο για αυτό τον σκοπό».

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close