Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΚΡΗΤΗ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το καταδυτικό πάρκο στα Χανιά

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το καταδυτικό πάρκο του δήμου Αποκορώνου. Πότε θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το Σάββατο (19/3) στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το καταδυτικό πάρκο βρίσκεται πλέον στην τελική του ευθεία ώστε (σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη) “να είναι έτοιμο μέσα στο 2023 για να το απολαύσουν οι επισκέπτες”.

Ουσιαστικά πρόκειται για την οριστική αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου Αποκόρωνα που χωροθετείται σε μια έκταση 60 στρεμμάτων στην περιοχή Ομπρός Γιαλός, τη τοπικής κοινότητας Κεφαλά.

“Μια πολυδαίδαλη προσπάθεια έφτασε στο τέλος. Χρειάστηκαν 46 εγκρίσεις και αποφάσεις 8 υπουργείων, δύο ΚΥΑ που έγιναν ΦΕΚ. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2014. Ευχαριστώ όλους όσους συντέλεσαν στην προσπάθεια αυτή. Είναι το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα και δίνει άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, αφού αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού”, σημειώνει ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

“Ο Αποκόρωνας πάταξε την γραφειοκρατία. Είναι αναπτυξιακό έργο που δίνει κατεύθυνση και για άλλα καταδυτικά πάρκα”, τονίζει ο δήμαρχος Αποκορώνου.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Στον βυθό του πάρκου θα τοποθετηθούν δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού, ένα μεταλλικό και ένα ξύλινο, 25 και 42,5 μέτρων, θα κατασκευαστούν και θα ποντιστούν σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, 37 τεχνιτοί ύφαλοι και 7 σημάδια που θα βοηθούν τους δύτες στις τρεις καταδυτικές διαδρομές που θα χωροθετηθούν στον πυθμένα για αρχάριους, ημιαρχάριους και προχωρημένους δύτες, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το καταδυτικό πάρκο χωροθετείται πλησίον του σημαντικού σπηλαίου των ελεφάντων.

Όπως επεσήμανε ο κ Κουκιανάκης, “έχουμε ήδη υποβάλλει στον  περιφερειάρχη Κρήτης το τεχνικό δελτίο και έχουμε αποσπάσει τη συγκατάθεσή του για τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 1,521.000 ευρώ”.

Zuper Service

Το έργο αποτελείται από 17 υποέργα τα οποία παρουσίασε η υπεύθυνη τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αποκορώνου, κ. Βάνα Καστρινάκη.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τα 17 υποέργα του καταδυτικού πάρκου

Ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Σταύρος Σταυρουλάκης αναφέρθηκε στην κριτική που υπήρξε για την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου: “Η επιλογή έγινε πολύ προσεκτικά. Εξετάσαμε όλα τα πιθανά σημεία. Έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορούσε να χωροθετηθεί, δεν υπήρχαν άλλου είδους δεσμεύσεις. Έχει χερσαίο χώρο για να επιβλέπεται και να λειτουργεί το πάρκο, να συνδέεται με δρόμο. Επίσης ο πυθμένας είναι σχετικά επίπεδος, χωρίς σπηλαιώματα και υψομετρικές διαφορές του βυθού. Ο βυθός έχει πετρώδη, αμμώδη και “ποσειδωνίες”, γεγονός που είναι θετικό και δεν θα υπάρχει μονοτονία για τον επισκέπτη. Μπορούν να ευδοκιμήσουν όλα τα ήδη της πανίδας. Η λευκή άμμος του βυθού είναι σπάνια και επιτείνει τη φωτεινότητα και την ασφάλεια των δυτών. Συν τοις άλλοις τα νερά είναι διαυγή”.

Στις καθυστερήσεις που υπήρξαν αναφέρθηκε ο κ. Μάνος Δαμανάκης προϊστάμενος τμήματος χωρικών παρεμβάσεων τοπικού επιπέδου στη Δ/νση χωροταξικού σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει σημαντικό ρόλο για τις εγκρίσεις καταδυτικών πάρκων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Περί ίδρυσης δημοτικού λιμενικού ταμείου Αποκορώνου

Τέλος ο δήμαρχος Αποκορώνου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας δημοτικού λιμενικού ταμείου Αποκορώνου

“Θα ζητησουμε τη συγκατάθεση του ΔΣ Αποκόρωνου για να ιδρύσουμε δικό μας δημοτικό λιμενικό ταμείο. Έχουμε στην κυριότητά μας τρία αλιευτικά καταφύγια των Καλυβών, Αλμυρίδας, Γεωργιούπολης και άλλες παραλίες. Όπως και όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χερσαία ζώνη. Ο δήμος χάνει μεγάλα ποσά σε αυτή την εκμεταλλεύσιμη περιοχή, δεν μπορεί να μπει στα χρηματοδοτικά προγράμματα, γιατί το βάρος πέφτει στα μεγάλα λιμάνια της Σούδας, της Παλαιόχωρας κτλ. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου (Δημήτρης Βιριράκης) μας έχει δώσει καταρχάς την άρνησή του. Δεν μας καλύπτει η απάντησή του. Εμείς θα το πετύχουμε να το κάνουμε γιατί και ηθικό και έντιμο είναι, να μπορεί ο κάθε δημος να καθορίζει τα του οίκου του”.

 


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Βασίλης Φουντουλάκης
Πηγή
flashnews.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button