ΚΡΗΤΗ

Τουρισμός: Αρχίζουν να κλείνουν τα ξενοδοχεία στην Κρήτη

Άδοξο τέλος για την τουριστική σεζόν

Παρότι για λίγο – τον Αύγουστο, για να είμαστε ακριβείς – η Κρήτη (και ειδικά ο νομός Ηρακλείου) “κράτησε” λίγο, στο μέτρο του δυνατού, ψηλά τη σημαία της τουριστικής σεζόν για φέτος, πετυχαίνοντας πληρότητες πολύ πάνω του εθνικού μέσου όρου, αυτή η “αναλαμπή” ήταν προσωρινή.

Οι λίγες νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων, οι θέσεις στα αεροπορικά δρομολόγια που δε γεμίζουν και οι χαμηλές πληρότητες φέρνουν το πρόωρο τέλος της φετινής σεζόν. Η τουριστική περίοδος ρίχνει άδοξα αυλαία και για την πλειονότητα των προορισμών, που τέτοια εποχή πέρυσι έσφυζαν από ξένους επισκέπτες. Σύμφωνα με φορείς από την ξενοδοχειακή αγορά που επικαλείται το capital.gr, μετά και το πέρας του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά, μη μπορώντας να αντέξουν περαιτέρω τα κενά δωμάτια και το αυξημένο λειτουργικό κόστος.

caffeine adv2020b

Άλλωστε το προηγούμενο δίμηνο, παρά τις αρχικές προβλέψεις, υπήρχε η αναμενόμενη τουριστική κίνηση. Οι πληρότητες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τον Αύγουστο – μήνα που οι επιχειρηματίες του χώρου ανέμεναν για να περιορίσουν όσο γίνεται τις πολύ μεγάλες ζημίες που έφερε το “πάγωμα” της ταξιδιωτικής δραστηριότητας λόγω του νέου κορωνοϊού – δεν ξεπερνούσαν το 40%-50%, με το μεγαλύτερο όμως μέρος να αφορά την εσωτερική κίνηση. Στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου έφτασαν και ξεπέρασαν και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο η σεζόν θεωρήθηκε εν πολλοίς χαμένη και οι προσδοκίες για τα έσοδα χαμήλωναν όλο και περισσότερο, όταν φάνηκε πως το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων και το καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρας δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Η εικόνα των κρατήσεων ήδη έχει αλλάξει δραματικά για το επόμενο διάστημα, μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος των πακέτων κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κλείνεται από επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, που υπό τις παρούσες συνθήκες και μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι δύσκολο να ταξιδέψουν.

neratzoulis neo

Την ίδια ώρα, τα τοπικά lockdowns σε δημοφιλείς προορισμούς που εμφάνισαν υψηλό επιδημιολογικό προφίλ, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Κρήτη, περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις όποιες ελπίδες για την ταξιδιωτική κίνηση.

Πλέον, στελέχη από το τουριστικό περιβάλλον κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες για τον κλάδο και για επιχειρήσεις που πιθανότατα δε θα καταφέρουν να αντέξουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, οπότε θα επιχειρηθεί και πάλι το restart των αφίξεων και των εσόδων. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, κάνουν λόγο για “ταμείο” μόλις 3 δισεκατομμυρίων φέτος από τον τουρισμό, από τα 20 δισ. που αναμένονταν και τα 18,2 δισ. που ήταν οι περσινές εισπράξεις.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, άλλωστε, δεν έχουν σταματήσει. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως τις 15 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα. Επεκτείνεται για το ίδιο διάστημα και η αεροπορική οδηγία η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Επίσης παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Παράλληλα, επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 15/9/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών (Non EU Citizens). Από τη συγκεκριμένη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Back to top button