Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
ΚΡΗΤΗ

Το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κρήτης γιόρτασε έμπρακτα, την στήριξη της στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού σε μια εποχή χωρίς άνθρακα, στο κεντρικό κτίριο.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση σε μια εκδήλωση φωταγώγησης του κεντρικού της κτιρίου που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε πως το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και με ενεργειακό συμψηφισμό μέσω της «ενεργειακής κοινότητας Μινώα», στέλνοντας το μήνυμα πως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ξεκινάει στο νησί.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, σταθερά προσανατολισμένη στους βασικούς πυλώνεςτου Στρατηγικού της Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει ενεργά το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, προωθώντας τις συμμετοχικές διαδικασίες για την ενεργειακή δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης, ολοκλήρωσε την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW, με την Περιφέρεια Κρήτης ως μέλος της, να πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, διασυνδέοντας το κεντρικό της κτίριο με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού για τα επόμενα 25 χρόνια.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Για αυτό το κομβικής σημασίας γεγονός, στο οποίο από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε υποστηρικτής και αρωγός, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, προτρέποντας τους πολίτες «να συμμετάσχουν σε ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι και οι τοπικές τους κοινότητες τα πολλαπλά οφέλη».

Στην προσπάθεια αξιοποίησης των φυσικών πόρων, μέσω της στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «θα συνεχιστεί η προσπάθεια, δίνοντας κίνητρα και συγκεκριμένες λύσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Zuper Service

Όπως επεσήμανε ακόμα «με βασική προτεραιότητα την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, θα υλοποιηθεί σύντομα πρόγραμμα κατάρτισης σε πολίτες κάθε ηλικίας ανεξαρτήτου ειδίκευσης, με σεμινάρια που απευθύνονται σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, εργαζόμενους στον τουρισμού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφορικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας».

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Χαρ. Γιαννόπουλου, ο οποίος εστίασε στα «πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή σε μία ενεργειακή κοινότητα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε αυτοπαραγωγό πράσινης ενέργειας και βασικό συν-διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης».

Αναφέρθηκε επίσης στις θεσμικές δυσκολίες που ανακύπτουν, καθώς στα νέα αυτά συνεταιριστικά σχήματα το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι σαφώς οριοθετημένο, όμως με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης και των βουλευτών και φορέων του τόπου, μέσω κρίσιμων παρεμβάσεων, παρέχεται η στήριξη για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις.

Ο πρόεδρος κ. Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε ακόμα την Περιφέρεια Κρήτης, που μαζί με την ΜΙΝΟΑΝ αποτέλεσε τον θύλακα αρωγής σε καταστροφικά γεγονότα όπως ο σεισμός που έπληξε πρόσφατα την περιοχή και οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους στην αποστέρηση της εργασίας αλλά και της κατοικίας τους. Εν μέσω αυτής της δυσμενούς συνθήκης και στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καλύφθηκαν οι ανάγκες σεισμόπληκτων οικογενειών σε ρεύμα, με τη μέθοδο του συμψηφισμού, δυνατότητα που ουσιαστικά τους ακολουθεί σε όποιο χώρο και αν έχουν καταλύσει ή φιλοξενούνται.

Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης εξήραν και χαιρέτησαν το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων με χαιρετισμό τους, οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, και Γ. Λογιάδης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής ενώ παραβρέθηκε ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι: της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, μέλη της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και πλήθος κόσμου που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις ενεργειακές κοινότητες και τα πλεονεκτήματά τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button