ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Το καλώδιο θα φέρει χιλιάδες ανεμογεννήτριες

Μείωση κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών κατά 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και δραστική αύξηση των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποσχέθηκε στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, υπογράφοντας την κατασκευή της μεγάλης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης (Ηράκλειο-Αττική).

Από τις επίσημες δηλώσεις έγινε σαφές πως το καλώδιο θα φτιαχτεί όχι τόσο για να δίνει, αλλά κυρίως για να παίρνει ρεύμα που θα παράγεται μέσω ΑΠΕ από την Κρήτη. Οπως ανακοινώθηκε, το συνολικό εύρος της παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη, μετά τη λειτουργία του καλωδίου, θα φτάσει στα 2.500 Μεγαβάτ (MW).

caffeine adv2020b

Στην ουσία πρόκειται για σχεδόν δεκαπλασιασμό της ισχύος σε σύγκριση με τα 300 MW που παράγονται σήμερα μέσω ΑΠΕ στην Κρήτη (κατά κύριο λόγο, αυτά τα MW παράγονται από τις 335 ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στις βουνοκορφές του νησιού, συναντώντας ισχυρές αντιδράσεις). Οι εκπρόσωποι του υπουργείου και του ΑΔΜΗΕ μίλησαν ευθέως για ραγδαία αύξηση των αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με προσθήκη υβριδικών και ηλιοθερμικών έργων με στόχο «την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού».

Επισήμως ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης» με φτηνότερο ρεύμα που θα μεταφέρεται από την ηπειρωτική Ελλάδα για να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού (περίπου 700 MW). Ωστόσο, από το σύνολο των ανακοινώσεων έγινε σαφές πως ο αντίστροφος στόχος, αυτός του ανοίγματος της παραγωγής ΑΠΕ από την Κρήτη, με στόχο τα 2.500 MW, είναι τουλάχιστον τριπλάσιος των αναγκών του νησιού. Στην ουσία επιβεβαιώνονται οι δήμαρχοι και οι περιβαλλοντικοί φορείς της Κρήτης που χρόνια τώρα μιλούν για επιχείρηση μετατροπής του νησιού σε μια τεράστια «μπαταρία» και μάλιστα με εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές με συνοπτικές διαδικασίες, όπως επιτρέπει ο νέος περιβαλλοντικός νόμος που φέρει την υπογραφή του κ. Χατζηδάκη.

neratzoulis neo

Για όλα τα παραπάνω ο υπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη. Την Τρίτη, στην Ιεράπετρα, πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Επισκοπή απέκλεισαν για λίγο με μουσική διαμαρτυρία την αυτοκινητοπομπή του. Χθες, στο Ηράκλειο, ομάδα διαδηλωτών φώναξε συνθήματα προσωπικά εναντίον του υπουργού, με κάποια από αυτά να τον χαρακτηρίζουν και… «τσιράκι των εταιρειών». Ο υπουργός πάντως χαρακτήρισε «σεβαστές μειοψηφίες» τους διαμαρτυρόμενους, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως «αν αποκλείσουμε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ, τότε πάμε μόνο στα κεριά» (σ.σ. βέβαια στην Κρήτη, εκτός από τον λιγνίτη, μπαίνουν όλα τα παραπάνω – και εξορύξεις και αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, υβριδικά κτλ).

Πηγή
Εφημερίδα Των Συντακτών

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button