GMG Constructions

Gruppo

BOX Cafe
Tech Hub
Cosmos Fashion
BBQ Stories
ΚΡΗΤΗ

Το Ηράκλειο απέκτησε το δικό του μέγαρο – Αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού»

Σουρλάτσο Cafe

Στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού», όπως ονομάζεται πλέον από χθες η μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου γράφτηκε ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας του Ηρακλείου, καθώς ένα έργο που οραματίστηκαν και στήριξαν πολλοί Ηρακλειώτες αρκετά χρόνια πριν, αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία.

Η εντυπωσιακή μεγάλη αίθουσα ονομάζεται πλέον “Ανδρέας και Μαρίας ΚαλοκαιρινούΕνδεικτικό της δίψας των Ηρακλειωτών για υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις ήταν ο χρόνος ρεκόρ,  με το οποίο διατέθηκαν τα εισιτήρια, ενώ ποιλλοί ήταν εκείνοι που  πρακολούθησαν την συναυλία ζωντανά από γιγαντοοθόνη  που  είχε τοποθετηθεί από τη ΔΕΠΤΑΗ στην κεντρική πλατεία του κτηρίου μαζί με καθίσματα, κάτι που θα γίνει και για την αποψινή συναυλία.

Ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός, με τον τέως δήμαρχο, Γ. Κουράκη, και τον δήμαρχο Βιάννου, κ. ΜπαριτάκηΔεν είναι λίγοι οι Ηρακλειώτες που έλεγαν ότι το Ηράκλειο, 44 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία του Κέντρου, έχει πλέον έναν χώρο ανάλογο του Μεγάρου Μουσικής για τη φιλοξενία εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του δημάρχου  Ηρακλείου, Βασίλη  Λαμπρινού,  ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Στέκω απόψε, στην εξαιρετική αυτή σκηνή,  με τη συναίσθηση ότι τύχη αγαθή μάς έφερε να ζήσουμε εδώ, μια ιστορική στιγμή για το Ηράκλειο και την Κρήτη, μια στιγμή ανάτασης, πολλά υποσχόμενη για τον τόπο  και τον πολιτισμό του. Ένα μεγάλο έργο, ένα όραμα δεκαετιών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

megaro hraklio2

Χρέος όλων μας εφεξής: Να υπηρετήσουμε εδώ με σεβασμό και συνέπεια τον σκοπό του, να υπερασπιστούμε εδώ την τέχνη, την γνώση – τον πολιτισμό! Το έργο ανήκει πια σε όλους τους Ηρακλειώτες, σε όλους τους Κρητικούς. Ανήκει σε όλους μας»

Zuper Service

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μακρύ ιστορικό του έργου, στη συμβολή όλων των δημάρχων από το 1975 έως και σήμερα και στη διαχρονική προσφορά της οικογένειας Καλοκαιρινού, ανακοινώνοντας   ότι η μεγάλη αίθουσα θα ονομάζεται πλέον «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνέβαλαν από διάφορα πόστα στην εξέλιξη του έργου, έκανε ειδική μνεία στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πολιτιστικού κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη και μίλησε με αισιοδοξία για το μέλλον: «Με σεβασμό στο παρελθόν και μόχθο για το παρόν, προχωράμε στο μέλλον. Και το μέλλον για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν μπορεί να είναι άλλο από τη μετεξέλιξή του σε σημείο αναφοράς  για την Κρήτη  και όχι μόνο»

megaro hraklio3

Κι ο δήμαρχος Ηρακλείου ολοκληρωσε την ομιλία του τονίζοντας:

«Το Ηράκλειο θα είναι εφεξής πόλος έλξης και σημείο αναφοράς. Όπως ακριβώς του αξίζει!

Ή όπως λέει ο ποιητής: Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα!».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο προεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Μηνάς Καπετανάκης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Η πορεία μέχρι εδώ ήταν δύσκολη. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος, πέραν των ανθρώπων που ασχολήθηκαν.

Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Είναι αυτή η εμπιστοσύνη που μας έδωσε τη δύναμη να επιμείνουμε και να συνεχίσουμε, φτάνοντας στο σημερινό αποτέλεσμα.

Και θέλω να ευχαριστήσω και το ΔΣ της επιχείρησης, το προσωπικό της ΔΕΠΤΑΗ και ιδιαίτερα τους επιβλέποντες και τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, για την πίστη τους και τη δουλειά τους που μας έφεραν ως εδώ.Χρειάζεται όμως να σταθούμε όλοι μας δίπλα του και να το στηρίξουμε. Οι φορείς, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι πολίτες του Ηρακλείου. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά και θα επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα.

Το παρελθόν του έργου ήταν δύσκολο. Το παρόν είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας. Το μέλλον, αναθέτοντας τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή στον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, προβλέπεται λαμπρό.Καλή αρχή σε αυτό που γεννιέται σήμερα!”.

Εμφανώς συγκινημένος ο   καλλιτεχνικός διευθυντής  του Κέντρου κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι πρόκειται για   μια απίστευτα όμορφη και συγκινητική πρόκληση ενώ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον.

Όσον αφορά στο όραμά του επεσήμανε ότι βάζει  σε πρώτη θέση την κρητική παράδοση καθώς ονειρεύεται  ένα Πολιτιστικό Κέντρο ανοιχτό σε όλους τους πολιτισμούς.

Πολλοί Ηρακλειώτες παρακολούθησαν τη συναυλία από γιγαντοοθόνηΑ. Καλοκαιρινός: “Είναι για όλους”
Μιλώντας τέλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, μέλος του Δ.Σ. των ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επεσήμανε:

“Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι για όλους. Για τα παιδιά. Για τους νέους. Για τους ηλικιώτες. Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Για τους κοινωνικά ενταγμένους και για τους κοινωνικά αποκλεισμένους και οφείλουμε να το συμπεριλάβουμε στα όπλα της μάχης ενάντια σε κάθε κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι μορφωτικό εργαλείο. Είναι εργαλείο για να ανοίξει το μυαλό και η ψυχή μας. Να γίνει τόπος της συνάντησής μας, πεδίο συνένωσης των δυνάμεών μας.

Ο πολιτισμός είναι χαρά. Η χαρά που μοιράζεται είναι η μεγαλύτερη χαρά. Αυτή την απελευθέρωση της χαράς, που θεραπεύει την ανθρώπινη υπόσταση, οφείλουμε να την επιδιώξουμε για τους πολλούς. Είναι ευκαιρία και είναι το στοίχημα που αναλαμβάνουμε σήμερα, είμαι βέβαιος, με συνείδηση και ισχυρή βούληση.

Η οικογένεια στην οποία αναφερθήκατε, κύριε δήμαρχε, στην οποία ανήκω, είναι ευγνώμων προς την πόλη για το αντιχάρισμα της ονοματοδοσίας της αίθουσας αυτής, με το όνομα των δωρητών του Ιδρύματος. Η πιο μεγάλη τιμή είναι, όπως εκείνοι, να υπηρετούμε το κοινό καλό, να είμαστε εργάτες του δημοσίου συμφέροντος – και η φιλοδοξία της ζωής μας είναι αυτή, δεν είναι άλλη”.


Yiannis Jewellery


MECHANICAL - CLIMATHERM

Back to top button