ΚΡΗΤΗ

Τι ακριβώς συμβαίνει στο φράγμα Αποσελέμη; – Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πρόχειρα τα έργα (pics)


Τελευταία ενημέρωση:

Φωτογραφίες από το Φράγμα Aποσελέμη και από την Σήραγγα Οροπεδίου για να δείτε το νερό που μπαίνει στη Σήραγγα και οδηγείται στο Φράγμα για πρώτη φορά και φυσικά με πρόχειρα έργα. Οι φωτογραφίες δείχνουν στη Γέφυρα Μασάρου στο Χώνο το τοιχείο που δεν αφήνει το νερό να πάει στην καταβόθρα όπως πήγαινε παλιά. Το κείμενο και οι φωτογραφίες ανήκουν στον κο Κώστα Μπριλάκη.Η φωτογραφία δείχνει την τάφρο που οδηγεί το νερό από τον Χώνο στην είσοδο της Σήραγγας Οροπεδιου.

Η φωτογραφία δείχνει το νερό από τον Χώνο όταν εισέρχεται στο μέτωπο εισόδου της Σήραγγας Οροπεδίου

Η φωτογραφία δείχνει το αυλάκι που οδηγεί το νερό μέσα στην Σήραγγα. Τα έργα είναι πρόχειρα και έχει πλημμυρίσει το μέτωπο και υπάρχει δυσχέρεια στην αποσυναρμολογηση του Μετροπόντικα

Η φωτογραφία δείχνει το νερό στην έξοδο της Σήραγγας Οροπεδίου, μέσα στο εργοτάξιο στις Γωνιές

Η φωτογραφία δείχνει τις υδροληψίες στο φράγμα Υ1, Υ2, Υ3 που είναι εκτός νερού και τώρα παίρνει νερό το Διϋλιστήριο από την τελευταία Υ4 που είναι βυθισμένη και δεν φαίνεται.

Χθες στο Φράγμα είχε απομείνει νερό 2.170.000 κυβικά. Aν είχαν κατασκευασθεί τα έργα μεταφοράς του νερού του Χώνου στο Φράγμα τον χειμώνα 2.014 -2.015, τότε το Φράγμα θα γέμιζε, δηλαδή αντί 20,2, θα αποθήκευε 26,3 άρα θα είχαμε σήμερα ακόμα 6 εκατ κυβικά επί πλέον. Σε αυτά, αν προσθέσουμε και το νερό του Χώνου προπέρυσι 2.015 -2.016 και πέρυσι 2.016 -2.017, προκύπτει ότι θα είχαμε σήμερα αποθηκευμένο νερό πάνω από 10 εκατ κυβικά, πιθανόν και πάνω από 15 εκατ.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα πέσουμε σαν θηρία πάνω στο νερό να το ρουφήξουμε σε ένα καλοκαίρι.

Ας μελετήσουν οι αρμόδιοι τις μετρήσεις, πόσο νερό έχυνε στη θάλασσα ο Αποσελέμης και ο χώνος από το 1963 μέχρι πρόσφατα για να δούν ότι υπάρχουν συνεχόμενες χρονιές ξηρασίας και να προσέχουμε για να έχουμε.

Το Φράγμα Αποσελέμη δεν κατασκευάσθηκε για να καταργήσει τα τεπόζιτα από τα σπίτια μας αλλά για να δώσει νερό επί πλέον, ώστε να καλύψει την αύξηση πληθυσμού έως το 2.035. Αν θέλουμε να έχουμε και επί πλέον νερό, τότε ας κάνουμε Φράγμα στο Γιόφυρο μεταξύ Προφήτη Ηλία και Κυπαρίσσι γιατί ο Γιόφυρος χύνει στη θάλασσα βάσει μετρήσεων κατα μέσον όρο 22 εκατομ κυβικά ετησίως.

Υπάρχει έκθεση ότι η κοιλάδα μεταξύ Κυπαρίσι και Προφήτη Ηλία είναι κατάλληλη για Φράγμα, που την υπογράφουν τρείς αρμόδιοι Γεωλόγοι της τεως ΥΕΒ που σας επισυνάπτω να την δούν οι αρμόδιοι τώρα που κλαίμε για τη λειψυδρία όλοι μαζί. ‘

Ομως τέτοια έργα έχουν μεγάλη δαπάνη και δεν μπορεί η ΔΕΥΑΗ ή ο Δήμος να τα κάνει. Ούτε η Περιφέρεια διαθέτει πιστώσεις.

Μόνο το Κράτος δηλαδή τα Υπουργεία μπορούν να κάνουν σοβαρά έργα που μας δίνουν νερό τζάμπα, χωρίς ούτε αφαλάτωση, ούτε άντληση. Μας δίνουν νερό εσαεί, με ελάχιστο κόστος συντήρησης των έργων και όσο και να κοστίζουν για να κατασκευασθούν, σε μερικά χρόνια γίνεται απόσβεση, όπως π. χ. το Φράγμα του Μαραθώνα, που έχει αποδώσει, στα, 80 χρόνια που λειτουργεί, πάνω από 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού και μας γλύτωσε από δαπάνη άντλησης αντίστοιχα 2 δις περίπου.

CNA Team

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close