ΚΡΗΤΗ

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Μέτρα για την ανάσχεση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι πρωτόγνωρη για τη γενιά μας. Ευτυχώς στη χώρα μας έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα επιτυχώς.

Όμως οι πιθανότητες για μια αντίστοιχα τεράστιου μεγέθους οικονομική κρίση, είναι προ των πυλών, ειδικά για την ήδη «καταπονημένη» χώρα μας. Τα μέτρα  ανάσχεσης πρέπει να ληφθούν άμεσα και οι ενέργειες να είναι τολμηρές και να έχουν επιδραστικότητα. Απαιτείται ένα σοκ ρευστότητας.

caffeine adv 2021

Ο τεχνικός κόσμος γνωρίζει ότι μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει και σε αυτή την προσπάθεια. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο τομέας των υποδομών και γενικότερα των έργων. Όπως και στο παρελθόν σε μεγάλες κρίσεις, έτσι και τώρα, θεωρούμε ότι το να μεταφερθεί το κέντρο βάρους των ενεργειών στα έργα θα αποδειχθεί σωτήριο.

Αν και η ιδέα του κορωνοομόλογου έχει ήδη απορριφθεί, η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πακέτου για την ενίσχυση των υποδομών και έργων σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο. Δεν το ονομάζουμε ΕΣΠΑ, διότι δεν πρέπει να θεωρηθεί εφάμιλλο των γραφειοκρατικών δομών που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια για την επιδότηση των επενδύσεων. Απαιτείται να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα διαφορετικά η ευκαιρία άμεσης ανάσχεσης της κρίσης θα χαθεί.

neratzoulis neo

Πιστεύουμε ότι οι τομείς αιχμής είναι εύκολο να βρεθούν. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων και χρηματοδότηση μελετών μεγάλων δημοσίων έργων. Ενδεικτικά αναφέρoυμε δημόσια έργα με προφανή προστιθέμενη  αξία όπως ΒΟΑΚ.  Ένα τέτοιο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη που ξεπερνούν το εθνικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και αντισεισμικής θωράκισης ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων είναι επιβεβλημένο να συμπεριληφθούν. Η λύση είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Απαιτεί απλά ευρωπαϊκή ομοψυχία και ειλικρινή βούληση.

Τέλος κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ελάφρυνση των φόρων. Η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ είναι ήδη απαραίτητη. Ένα ακόμα κρίσιμο μέτρο θέτεται η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ώστε οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να έχουν πιθανότητες να αντέξουν στην επερχόμενη οικονομική «λαίλαπα».

Καταλήγοντας, τονίζουμε την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση τεχνικών έργων, τόσο ιδιωτικών, όσο και δημόσιων, ως απαραίτητο μέτρο ανάσχεσης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και στήριξης των θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Χωραφάς

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button