ΚΡΗΤΗ

Τα Χανιά κερδίζουν το στοίχημα της ανακύκλωσης

Σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2018 είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης στα Χανιά, σύμφωνα με στοιχεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο εννεάμηνο του 2019 με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννη Κουτράκη να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη.

Ο κ. Κουτράκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ προαναγγέλλει και τον καθορισμό «Πράσινων Σημείων», όπου οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν κυρίως ογκώδη αντικείμενα και υλικά, που δεν οδηγούνται σε κάδους απορριμμάτων.

neratzoulis neo

Όπως λέει μιλώντας για την ανακύκλωση ο κ. Κουτράκης, «η αύξηση στον μπλε κάδο είναι στο 12%, στον κίτρινο κάδο όπου συγκεντρώνεται γυαλί, περίπου 17,43% και στα πράσινα απορρίμματα 20,04%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε άμεση προστασία του περιβάλλοντος. Οι πολίτες ανταποκρίνονται και μπορώ να πω ότι στα Χανιά υπάρχει η κουλτούρα της ανακύκλωσης».

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 συγκεντρώθηκαν:

Ανακυκλώσιμα 13.716,891 κιλά, γυαλί 832.640 κιλά και πράσινα απορρίμματα 4. 470,818 κιλά.

Όλο το 2018 είχαν συγκεντρωθεί 12.246,890 κιλά ανακυκλώσιμα, γυαλί 709.060 κιλά και πράσινα απορρίμματα 3.724,387 κιλά.

Σύμφωνα με τον κ Κουτράκη παρά τα σημαντικά αποτελέσματα στο θέμα της ανακύκλωσης, το επόμενο διάστημα η ΔΕΔΙΣΑ θα δώσει μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών ενώ μια ακόμα δράση που θεωρείται πολύ σημαντική είναι η δημιουργία των «Πράσινων Σημείων».

Όπως επισημαίνει ο κ Κουτράκης , «έχουν ήδη χαρτογραφηθεί κάποιες περιοχές και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις» Όπως ακόμα εξηγεί, «Πράσινο Σημείο», είναι χώρος που μπορεί να επισκέπτεται ο πολίτης και να εναποθέτει ογκώδη αντικείμενα όπως στρώματα, καναπέδες ανακυκλώσιμα υλικά, ηλεκτρικές συσκευές.

Οι χώροι θα είναι φυλασσόμενοι και από εκεί θα τα παραλαμβάνουν τα συνεργεία της ΔΕΔΙΣΑ και θα τα εναποθέτουν στα σημεία που πρέπει».

Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την εικόνα τής πόλης, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα εναπόθεσης μεγάλων αντικειμένων σε πεζοδρόμια, δρόμους, κάδους, κάτω από γέφυρες ακόμα και σε σημεία στάθμευσης που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο.

Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση αφορά παλιό οικιακό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, μπάζα, ακόμα και είδη υγιεινής.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button