ΚΡΗΤΗ

ΣΥΡΙΖΑ, Σητεία: Αντίθετοι οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες

Σε ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής Ζάκρου Σητείας συμμετείχε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

Κύριο θέμα ήταν η Απόφαση Έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, που επιτρέπει την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών τεραστίων διαστάσεων (140 μ. ύψους), στην καρδιά του γεωπάρκου Σητείας.

caffeine adv 2021

Στην συζήτηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων και πολλοί κάτοικοι.

Οι τοποθετήσεις όσων πήραν το λόγο ήταν αρνητικές για την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών και ανέπτυξαν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή της Σητείας και το γεωπάρκο (τεράστιο οδικό δίκτυο σε μια παρθένα περιοχή, στη καρδιά του γεωπάρκου της UNESCO, αλλοίωση του τοπίου από τεράστιες ανεμογεννήτριες, ισοπέδωση μεγάλων εκτάσεων και τεράστιες εκσκαφές για τσιμεντένιες βάσεις και δίκτυα κ.α.)  Τονίστηκε η υπερσυγκέντρωση ενεργειακών μονάδων κάθε είδους στην περιοχή του Δήμου Σητείας και οι ακόμα περισσότεροι σχεδιασμοί. Επισημάνθηκε επίσης η πανάκριβη δεσμευτική τιμή του ρεύματος που θα παράγεται, παρά την άμεση προοπτική διασύνδεσης του νησιού.

neratzoulis neo

Ο Μανόλης Θραψανιώτης εξέφρασε την υποστήριξή του στην αντίθεση των κατοίκων, όπως είχε κάνει και κατά την συζήτηση στης Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, και τόνισε ότι τίθεται ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα για το είδος της ανάπτυξης που επιλέγεται για τον τόπο και ποιος ωφελείται από αυτό. Επισήμανε ότι περιφρονήθηκαν οι αρνητικές τοποθετήσεις των κατοίκων και οι ομόφωνες αρνήσεις τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Κρήτης και αυτό είναι ενδεικτικό μιας αντίληψης που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και για τους κινδύνους που επιφυλάσσει για το μέλλον. Τέλος τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων, γιατί τίποτα πλέον δεν περνά από τα κεντρικά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν άκριτα τις επιλογές της κυβέρνησης και της εταιρείας.

Ανέπτυξε επίσης την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ήταν η θεσμοθέτηση και η δημιουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ένας αποτελεσματικός και δημοκρατικός θεσμός που διαχέει τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Προϋπόθεση για κάθε μεγάλο έργο είναι η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και η εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Από όλους τους παριστάμενους τονίστηκε η ανάγκη της πιο πλατιάς κινητοποίησης των κατοίκων και των φορέων της Σητείας, η προσφυγή στο ΣτΕ από τις Τοπικές Κοινότητες και ο μαζικός αγώνας για να αποτραπεί αυτή η καταστροφική προοπτική.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button