GMG Constructions | adv


Κρήτη

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: «Ανοίγουν τα σχολεία, όπως άνοιξαν τον τουρισμό»


Magali-Elounda

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο που άνοιξε τον τουρισμό, ετοιμάζεται να ανοίξει και τα σχολεία.

Παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας, προχωρά χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αξιοποίηση της εμπειρίας του πρώτου κύματος, με μόνο οδηγό την εμμονή της στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Ψήφισε το καλοκαίρι νόμο για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα (!!!) για να μειώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθυστερεί τους αναγκαίους διορισμούς αναπληρωτών, αδιαφορεί για τις ευάλωτες μαθητικές ομάδες (Παράλληλη Στήριξη, Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και Τάξεις Υποδοχής για τα προσφυγόπουλα) αλλά και τα ΕΠΑΛ.

mechanical adv 2021

zuper adv 2021

Αντίθετα, δείχνει ιδιαίτερη επιμέλεια για τον διορισμό κυρίως κομματικών εγκάθετων ως  Διευθυντών Εκπαίδευσης (όπως με τους διοικητές των Νοσοκομείων), με αδιαφανή κριτήρια, αφού πρώτα έπαυσε αιφνιδιαστικά όσους υπηρετούσαν. Ταυτόχρονα προσπαθεί με αυθαίρετες διαδικασίες να εμφανίσει μειωμένα κενά στα σχολεία. Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν ομόφωνα καταγγελθεί από τους εκπαιδευτικούς. Δείχνει βέβαια και ιδιαίτερη φροντίδα για τους σχολάρχες των ιδιωτικών σχολείων και την κάλυψη των παρανομιών τους (κατεστραμμένα απουσιολόγια “ξεχωριστών” μαθητών και αδήλωτοι εκπαιδευτικοί).

Ενώ παντού, και σωστά, επιβάλλονται μέτρα κατά του συνωστισμού (διασκέδαση, μεταφορές, εργασία και αγορά), στα σχολεία θα στοιβάζονται μέσα σε μικρές αίθουσες τουλάχιστον 25 μαθητές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διάδοση του ιού σε ολόκληρη την κοινότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο, κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Συνοπτικά, οι ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:

 • έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού,
 • αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών,
 • δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας,
 • σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού,
 • τάξεις 10-12 μαθητών, όπου απαιτείται ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών,
 • επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών,
 • πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος,
 • εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων -χωρίς αποκλεισμούς- εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν,
 • ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων
 • συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί,
 • έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας, για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας.

Καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν έγινε δεκτή και γίνεται φανερό ότι η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης της ΝΔ θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα, στην ούτως ή άλλως, δύσκολή σχολική χρονιά. Ούτε καν η υποχρεωτική μάσκα δεν παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές. Τέσσερις μήνες το Υπουργείο Παιδείας δεν σχεδίασε ΤΙΠΟΤΑ, ούτε για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος ούτε για την κάλυψη της ύλης που χάθηκε πέρυσι.

Η υγειονομικά ασφαλής λειτουργία των σχολείων γίνεται πια υπόθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υγειονομικών, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά. Η κινητοποίηση, η αναζήτηση ειδικών λύσεων και η διεκδίκηση, είναι υπόθεση των συλλόγων διδασκόντων, των δεκαπενταμελών και των συλλόγων γονέων σε συνεργασία με τους επιστήμονες υγείας. Είναι υπόθεση της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα στηρίξει τους αγώνες για την Δημόσια Υγεία και για ισότιμη και ασφαλή πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.


Σχετικά άρθρα

Back to top button