ΚΡΗΤΗ

Στον αέρα βρίσκεται η συντήρηση του ΒΟΑΚΤην ίδια ώρα, η συντήρηση του ΒΟΑΚ παραμένει στον “αέρα”, αφού Περιφέρεια Κρήτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης μαζί με το υπουργείο Υποδομών επιχειρούν ακόμα, τόσο δικαστικά όσο και μέσω διαβούλευσης, να βρουν την άκρη του νήματος για το ποιος φορέας είναι αρμόδιος. 

Ενδεικτικό του αλαλούμ που συνεχίζει να επικρατεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ – απόφαση που “διαβάζεται” διαφορετικά από τους εμπλεκόμενους – είναι ότι η Περιφέρεια κινήθηκε νομικά κατά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για το σημερινό χάλι στο ΒΟΑΚ.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τα πολλά κακώς κείμενα στο ΒΟΑΚ και η επιμονή του ΟΑΚ στη θέση ότι δεν έχει την αρμοδιότητα αλλά ούτε και τα μέσα για να συντηρεί την εθνική οδό οδήγησαν την Περιφέρεια Κρήτης στο να καταθέσει μήνυση κατά του ΟΑΚ Α.Ε.

Η Περιφέρεια κατέθεσε μήνυση για ελλιπή συντήρηση του ΒΟΑΚ, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να βρεθεί μια εξωδικαστική λύση.

swell adv 2021

Από την πλευρά του ΟΑΚ Α.Ε. κρατούνται πάντως επί του παρόντος χαμηλοί τόνοι. Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης επισημαίνεται πως είναι ένα θέμα ανοιχτό, που πρέπει πράγματι να ξεκαθαρίσει άμεσα, για το κοινό καλό και προς όφελος της οδικής ασφάλειας.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο ΟΑΚ βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο με την Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Υποδομών, για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Από τον Οργανισμό επιβεβαιώνουν την προσφυγή της Περιφέρειας εναντίον τους. Κάνουν λόγο όμως για ένα δικαστικό δρόμο, που μάλλον δε θα χρειαστεί να “περπατηθεί”.

Ο ΟΑΚ κάνει λόγο για “θολό” νομικό πλαίσιο ως προς τις αρμοδιότητες του Οργανισμού, ενώ υπογραμμίζει πως οι σχετικοί πόροι για τη συντήρηση του οδικού άξονα λαμβάνονται από την Περιφέρεια, που έχει και το προσωπικό. Μέσα δηλαδή, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Οργανισμού, που δε διαθέτει ο ΟΑΚ.

Το χρονικό

Πώς ξεκίνησε η “κόντρα”

Πώς φτάσαμε όμως στην αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας και ΟΑΚ γύρω από το ΒΟΑΚ και στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς; Η αντίστροφη μέτρηση σήμανε προ μηνών, όταν και “έσκασε” απόφαση του ΣτΕ, που έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι γύρω από το θέμα της συντήρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Μέχρι τώρα υπήρχε μια συγκεχυμένη γενικώς εικόνα γύρω από το ΒΟΑΚ. Το ελληνικό Δημόσιο, κεντρικά, μέσω του άλλοτε ΥΠΕΧΩΔΕ ή νυν υπουργείου Υποδομών είχε την αρμοδιότητα κατασκευαστικών έργων επί του ΒΟΑΚ.

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο εξέφραζε τη θέση ότι είχε εκχωρήσει την αρμοδιότητα συντήρησης του υφιστάμενου δρόμου στην Περιφέρεια, αν και η εκχώρηση της αρμοδιότητας ουδέποτε συνοδεύτηκε από τα ανάλογα αναγκαία κονδύλια.

Φυσικά η αυθαίρετη αυτή εκχώρηση αρμοδιότητας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας, που στο παρελθόν είχε στείλει και εξώδικα κατά του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, έστω και σε ένα “θολό” τοπίο, αρμοδιότητα φερόταν να έχει η αιρετή Περιφέρεια.

Ήρθε, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού ορίζει ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Δημόσιο και όχι στην Αυτοδιοίκηση. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ΒΟΑΚ προέκυψε μάλιστα τυχαία.

Στο πλαίσιο συγκεκριμένα μιας δικαστικής διαμάχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας με επίκεντρο τις πολυσυζητημένες παράνομες ράμπες πρόσβασης στο ΒΟΑΚ, στο ύψος του Κοκκίνη Χάνι!

Μετά την απόφαση αυτή του ΣτΕ, η πλευρά της Περιφέρειας εύλογα από τη δική της σκοπιά θεώρησε πως η αρμοδιότητα για τη συντήρηση του ΒΟΑΚ ανήκει πλέον στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Στον Οργανισμό είχαν και συνεχίζουν να έχουν, ωστόσο, διαφορετική άποψη.

Στον ΟΑΚ αναγνωρίζουν μεν πως η Περιφέρεια έκανε υπέρ το δέον προσπάθειες για τη συντήρηση του ΒΟΑΚ, αλλά απαντούν πως ακόμα και μετά την απόφαση του ΣτΕ παραμένει “θολό” το νομικό πλαίσιο ως προς την αρμοδιότητα. Παράλληλα, προτάσσουν ως επιχείρημα ότι ο Οργανισμός δε λαμβάνει κονδύλια για το έργο της συντήρησης και δε διαθέτει ούτε τα μέσα, ούτε το αναγκαίο προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί.


Σχετικά άρθρα

Back to top button