Κρήτη

Στο Αρκαλοχώρι ο Χρήστος Στυλιανίδης – Εκτακτη σύσκεψη Αρναουτάκη

Στο Αρκαλοχώρι, έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, για να δει από κοντά την έκταση των ζημιών αλλά και να προεδρεύσει σύσκεψης για την επόμενη ημέρα για το Αρκαλοχώρι αλλά και την Κρήτη, με πρωταρχικό μέλημα φυσικά, τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

“Την επιστήμη την ακούμε και την ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Εμείς κάνουμε την πολιτική διαχείριση” – είπε ο κ.Στυλιανίδης,  σημειώνοντας ότι η αρχή των ενεργειών θα γίνει με την αξιολόγηση των κτιρίων.

“Έχουμε συγκαλέσει την επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου, για να ξέρουμε τι θα πούμε στους ανθρώπους, ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι” – πρόσθεσε ο ίδιος.


Το λόγο πήρε κατόπιν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας ότι τα θέματα είναι τρία: επιστημονικό, επιχειρησιακό, διαχειριστικό. “Επιχειρησιακά πήγαμε πολύ καλά από άποψη κινητοποίησης. Καλύτερα από κάθε άλλο σεισμό στην Ελλάδα. Προβληματίστηκε η επιστημονική κοινότητα με την μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία” – είπε ο κ.Λέκκας, σημειώνοντας πως “δεν μπορούσαμε να προδιαγράψουμε τότε τον σεισμό των 5.8 ρίχτερ”.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Παρέμβαση έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ζαχαρίας Καλογεράκης, αναφέροντας πως “στο δια ταύτα, ο κόσμος περιμένει έξω από τα σπίτια του”, θέτοντας το ερώτημα για το τί θα γίνει με τους ανθρώπους. Όπως διευκρινίστηκε, νεότερα θα υπάρξουν το βράδυ, αφού συνεδριάσει οι Επιτροπή. Ως τότε οι κάτοικοι παλαιών σπιτιών θα παραμείνουν έξω, ενώ όπως ειπώθηκε “τα καινούργια σπίτια δεν διατρέχουν κίνδυνο”, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Μ.Συντυχάκη.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ως πρώτη ενέργεια, οι ειδικοί θα βγουν για ελέγχους, πρώτα στα σχολεία, κατόπιν στο δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας και μετά στα σπίτια.

Για τα σπίτια ειπώθηκε ότι, τα παλιά σπίτια μέχρι το 1970 θα ελεγχθούν και τα ετοιμόρροπα καθώς και τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές, θα αποφεύγονται μέχρι να περάσει κλιμάκιο ελέγχου. Τα νεότερα σπίτια, κατασκευής το 1985 και εξής, δε διατρέχουν κίνδυνο. “Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά των κτιρίων” – είπε ο υπουργός, ενώ για όσους δε μείνουν στα σπίτια τους, ειπώθηκε πως θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία. Απέναντι στις φωνές που αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στην περιοχή, ο Υπουργός άφησε σε εκκρεμότητα τη λύση, λέγοντας πως “θα βρούμε που θα πάνε”.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επέμεινε στο θέμα, τονίζοντας πως “ζητούμενο είναι το που θα μείνουν οι άνθρωποι απόψε” και ζητώντας άμεσο έλεγχο δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων,

Ο Υπουργός από την πλευρά του πρότεινε να επιστρατευτούν κι άλλα συνεργεία, ώστε εντός 2 ημερών να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των βασικών κτιρίων.

Έκτακτη σύσκεψη νωρίτερα

Για τον συντονισμό της επιχείρησης διαμονής και σίτισης των πληγέντων καθώς και την καταγραφή των ζημιών, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, πριν λίγο στο Αρκαλοχώρι στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων και εν αναμονή του Υπουργού.

«Το πρώτο είναι η ανθρώπινη ζωή και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button