ΚΡΗΤΗ

Στην τελική ευθεία ο πρώτος υβριδικός σταθμός της ΚρήτηςΣτην τελική ευθεία έχουν φτάσει οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του Υβριδικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ενεργειακής αξιοποίησης σε επίπεδο Ελλάδας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς ολοκληρώνονται οι μελέτες των έργων που θα γίνουν και το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή τους. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο Βαγγέλη Μαμαγκάκη «είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και τώρα είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης των μελετών και σχεδιασμού των έργων, έτσι ώστε αυτά να συνδυάζονται με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Υπάρχει, μάλιστα, συνεργασία με το δήμο Ρεθύμνης και τους φορείς της περιοχής και τις μέρες αυτές γίνονται αρκετές συναντήσεις και συσκέψεις».

Ο Υβριδικός Σταθμός

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο Υβριδικός Σταθμός στο Φράγμα Ποταμών αποτελεί ένα μεγαλόπνοο έργο για το νομό Ρεθύμνου, καθώς πρόκειται να συμβάλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση των νερών του φράγματος, με σκοπό να καλυφθούν αρχικά οι ενεργειακές ανάγκες της περιοχής και μετέπειτα ολόκληρης της Κρήτης. Η κατασκευή, σε κάθε περίπτωση, του Υβριδικού Σταθμού χαρακτηρίζεται ως ένα πρωτοποριακό έργο για όλη την Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος Υβριδικός Σταθμός θα συνδυάζει τη λειτουργία Αιολικών Πάρκων στη Σητεία και Αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό Σταθμό με ανάντη ταμιευτήρα στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) θα δεσμεύει την απαιτούμενη ποσότητα νερού στο φράγμα για τις ανάγκες της αντλησιοταμίευσης και θα διευκολύνει την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του, χωρίς να εμποδίζει τη διαχείριση του φράγματος για τις υδροαρδευτικές ανάγκες.

swell adv 2021

Το έργο θα κοστίσει 230 εκατ. ευρώ και σε ό,τι αφορά σε θέσεις εργασίας, υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο κατασκευής του θα δημιουργηθούν περίπου 800 και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού αυτές θα είναι 40.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Αδειοδότηση από την ΡΑΕ

Η αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την παραγωγή ενέργειας ισχύος 50MW από τον Υβριδικό Σταθμό στην εταιρία «Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ», που έγινε τον π. Ιούλιο και δημοσιεύθηκε στο σύστημα «Διαύγεια», θεωρείται μια θετική εξέλιξη για την πορεία του έργου, παρά το γεγονός ότι αυτό έγινε με καθυστέρηση οκτώ μηνών σε σχέση με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρίας και του πρώην ΟΑΔΥΚ, ο οποίος σήμερα έχει συγχωνευθεί στον ΟΑΚ.

Εξέλιξη των έργων

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, η «Τέρνα Ενεργειακή» θα συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό, με το ποσό σε ρευστό από την εταιρία να ανέρχεται σε 57,5 εκατ. ευρώ και το ποσό των δανείων να φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαμαγκάκης σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε πως «τον π. Δεκέμβριο είχαμε μία επίσκεψη των τεχνικών της εταιρίας και είδαμε τα διάφορα προβλήματα, συζητήσαμε την πορεία του έργου και μέχρι στιγμής έχουμε θετική εξέλιξη. Τον Ιούνιο θα έχουμε τις δανειακές συμβάσεις και αν δεν υπάρξει κανένα πρόβλημα, τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η κατασκευή των έργων. Προσπαθούμε, πάντως να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να θέσουμε το συντομότερο δυνατό σε δοκιμαστική λειτουργία τον Υβριδικό Σταθμό».

rethemnosnews.gr


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button