Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη θα γίνεται παραγωγή ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων των εστιατορίων

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων του επισιτισμού, επαγγελματιών και ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η ημερίδα με θέμα «Διαλογή βιοαποβλήτων στην πηγή: Οι αναμενόμενες αλλαγές, οι υποχρεώσεις των χώρων μαζικής εστίασης και η λύση του Food for Feed», στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων (EWWR).

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από τον ΕΣΔΑΚ και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, παρουσιάστηκε η εμπειρία και οι υποδομές του Συνδέσμου, το πρωτοπόρο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο Food for Feed – F4F που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή), το νομοθετικό πλαίσιο, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Ηρακλείου.

“IN_AND_OUT

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Mechanical Solutions

Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων. Πέρα από την αξιολόγηση της διεργασίας συλλογής / παστερίωσης, στόχος του έργου είναι και η εκτίμηση της ποιότητας της παραγόμενης ζωοτροφής, τόσο σε παραγωγικά ζώα (όρνιθες και χοίρους) όσο και ζώα συντροφιάς (σκύλους).

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227 ευρώ.

Η ΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία και το έργο του Συνδέσμου και τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες, τις προκλήσεις και την αναγκαιότητα του προγράμματος Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι βάση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, οι Δήμοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2016 να συλλέγουν χωριστά το 5% των παραγόμενων βιοαποβλήτων τους, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 40% για το 2020. Με αυτά τα δεδομένα, τα βιοαπόβλητα και ο διαχωρισμός τους στην πηγή, γίνονται βασική προτεραιότητα και λόγω του ότι η εφαρμογή αυτού του τρόπου διαλογής και η συλλογή των διαχωρισμένων υπολειμμάτων τροφίμων είναι ευκολότερη, οικονομικότερη και αποδοτικότερη στους χώρους μαζικής εστίασης, είναι σίγουρο ότι θα κληθούν πρώτοι να εφαρμόσουν σχετικές δράσεις.

Σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής ανέφερε την επιτυχία της Περιφέρειας να ολοκληρώσει πολύ γρήγορα και αξιόπιστα για δεύτερη φορά τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης και να δώσει έτσι τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η χρηματοδότηση όλων των έργων διαχείρισης αποβλήτων μικρών και μεγάλων. Επίσης τόνισε την καλή συνεργασία που είχε και έχει η Περιφέρεια με όλους του ΦΟΔΣΑ στον τομέα αυτόν. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δήλωσε ότι σχετίζεται άμεσα με την κυκλική οικονομία του νησιού, η οποία εμπίπτει στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για ίδρυση Ομίλου εδαφικής συνεργασίας με τις νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου.

Παρουσίαση για τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης με έμφαση στo σχεδιασμό για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, έγινε από το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ελένη Καργάκη, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα τέτοιων προγραμμάτων και δράσεων προκειμένου να επιτευχθούν τα πολύ μεγάλα ποσοστά διαλογής στην πηγή οργανικού – βιοαποβλήτων, που έχει θέσει ο νέος Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. Επίσης ότι παράλληλα η Περιφέρεια συμμετέχει σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα στο Ηοrizon 2020, που στοχεύουν στην κυκλική οικονομία στον τομέα των αποβλήτων και επομένως θα μπορούσε να υπάρξει μια καλή συνεργασία με αξιόλογα αποτελέσματα.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ενώ ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή εκ μέρους του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της προέδρου του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρίας Αντωνακάκη και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ, εποπτεύοντος του προγράμματος Life, αντιδημάρχου Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από:

• Τον πολιτικό μηχανικό και προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΑΚ Νίκο Στυλιανίδη και τη μηχανολόγο μηχανικό MSc ΕΣΔΑΚ Ιωάννα Γιακουμάκη με θέμα «Η εμπειρία, οι υποδομές και ο σχεδιασμός του ΕΣΔΑΚ για τη διαχείριση αποβλήτων».

• Τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Θρασύβουλο Μανιό, με θέμα «Παραγωγή τροφών από υπολείμματα τροφίμων: η διαδικασία, οι στόχοι και οι απαιτήσεις του προγράμματος Food for Feed – F4F».

• Τη χημικό μηχανικό MSc του ΕΣΔΑΚ Καλλιόπη Μπορμπουδάκη, με θέμα «Οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τα βιοαπόβλητα: Οι στόχοι και η επίτευξή τους».

• Το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Καργάκη, με θέμα «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης και τα βιοαπόβλητα».

• Τον σύμβουλο Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Φραντζή, με θέμα «Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Ηρακλείου»,

• Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Σκορδαλάκη – Βρέντζου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου Γιάννης Ρασούλης κ.ά.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button