ΚΡΗΤΗ

Στα Χανιά δημιουργείται το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα

Στο ναυάγιο που βρίσκεται στο βυθό της περιοχής Κεφαλά στον Αποκόρωνα, θα δημιουργηθεί το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα. Σε μία έκταση 60 στρεμμάτων στον βυθό της περιοχής, θα γίνουν τρεις διαδρομές για τους δύτες, οι οποίοι θα περνούν μέσα από δύο παροπλισμένα πλοία του πολεμικού ναυτικού και 38 τεχνητούς υφάλους που πρόκειται να ποντιστούν στην περιοχή.

Οι σχετικές μελέτες παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του ΤΕΕ τμήματος Δυτικής Κρήτης, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκαν ο Χανιώτης Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης και ο Ρεθεμνιώτης αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που δώρισαν τα πλοία στον Δήμο για τις ανάγκες του πάρκου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν όλες οι μελέτες για το σχετικό εγχείρημα | zarpanews.gr
Ο δήμαρχος της περιοχής, Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε σε δηλώσεις του:

Στοχεύουμε αφενός στο να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν του Αποκόρωνα μέσα από μία εναλλακτική δράση και αφετέρου να αυξήσουμε τα αλιεύματα της περιοχής που έχουν εκλείψει σχεδόν από την υπεραλίευση.

Το σχέδιο αυτό έρχεται να «κουμπώσει» σε μια σειρά δράσεων και ενεργειών όπως ο βιολογικός της Γεωργιούπολης,  ο βιολογικός των Καλυβών, ωριμάζει ο βιολογικός της Αλμυρίδας αλλά και με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Καλύβες.

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες, στοχεύουμε και στην προστασία του θαλάσσιου στοιχείου αλλά και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Ο αντιναύαρχος, κ. Γιακουμάκης επικρότησε την πρωτοβουλία του δήμου, εξέφρασε την συμπαράσταση του  Πολεμικού Ναυτικού στο όλο εγχείρημα ενώ τέλος πρόσθεσε ότι η δουλειά που έχει κάνει ο δήμος Αποκόρωνα, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν «πρόγραμμα – πιλότος» και από άλλους δήμους, στους οποίους το πολεμικό ναυτικό έχει δώσει πλοία.

Η σχετική πρόταση, πρόκειται να υποβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ενώ λόγο του μικρού προϋπολογισμού, ο οποίος δεν θα ξεπερνάει τις 200 χιλ. ευρω, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χρηματοδότηση θα μπορεί να εξασφαλιστεί από πόρους της περιφέρειας.

Close