ΚΡΗΤΗ

Σούδα: Δεύτερος ναύσταθμος για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίωνΤην εδραίωση του σημαντικού ρόλου της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται να επιβεβαιώσει η διάταξη που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και η οποία προβλέπει χρηματοδότηση έργων στην περιοχή αξίας πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων.

Τη διεύρυνση εξάλλου της συνεργασίας των δύο χωρών, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχε τονίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα Χανιά, ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοινώνοντας τότε, τον μόνιμο ελλιμενισμό στο Ναύσταθμο Κρήτης του νεώτερου πλοίου του στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το συνολικό σχέδιο που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά προβλέπει τη δημιουργία και δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, για μόνιμο ελλιμενισμό  πλοίων και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προοπτική χρηματοδότησης του έργου από τις ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει τον ελληνικό σχεδιασμό, σε κάθε περίπτωση όμως στο 15ετές πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων , έχουν προβλεφθεί και κονδύλια για την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Ναυστάθμου Κρήτης .Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και τεράστια κονδύλια για την υλοποίηση του έργου.

swell adv 2021

«Δεν είναι υπόθεση μερικών μηνών τα περί επικείμενης ίδρυσης Ναυστάθμου στην Κρήτη. Θέλει χρόνια».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι για να  ελλιμενίζονται μόνιμα πέντε φρεγάτες (με 150 άτομα πλήρωμα) στον Ναύσταθμο Κρήτης θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές διαμονής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, ίδιοι χώροι που υπάρχουν σήμερα στη Σαλαμίνα για επισκευές, αναγομώσεις και άλλες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες θα πρέπει να κατασκευαστούν και στη Σούδα.


Σχετικά άρθρα

Back to top button