Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων συμμετέχουν και οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης, οι οποίοι από την Δευτέρα κατήλθαν σε αποχή από τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών της Τετάρτης για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ στις 28 Νοεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσουν ξανά προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Στη σχετική ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

Mechanical Solutions

“Kατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας στις 19-11-2023 αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία τα εξής:

Οι συμβολαιογράφοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης συμπορευόμενοι με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις και άλλων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων ΑΠΕΧΟΥΜΕ από 20-11-2023 από: α) όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και προσύμφωνα από οποιαδήποτε αιτία και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων φόρου είτε μέσω myPROPERTY είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, β) τη διενέργεια πλειστηριασμών, με εξαίρεση τις διαδικαστικές πράξεις κατάθεσης εγγράφων και αναγγελιών απαιτήσεων.  Εξαιρούνται της αποχής, ενδεικτικά, η σύνταξη διαθηκών, πληρεξουσίων, ενόρκων βεβαιώσεων, αποδοχών κληρονομίας και όλες οι πάγιες πράξεις.

Λόγοι  – αιτήματα της αποχής είναι:

  1. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία διαλόγου με τα αρμόδια υπουργεία πριν την εκπόνηση των νομοθετημάτων, διακηρύξεων, διαγωνισμών που μας αφορούν.
  2. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προχειρότητα και την απουσία σοβαρού χρονοσχεδιασμού στην ψηφιοποίηση διαδικασιών που αφορούν στο συμβολαιογραφικό λειτούργημα.
  3. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχή υποβιβασμό του συμβολαιογράφου, που από επιστήμονα νομικού κύρους μετατρέπεται σε φοροσυλλέκτη και συλλέκτη εγγράφων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα συμβόλαιο.
  4. Απαλοιφή από την δημοσιευθείσα από 7-11-2023 προκήρυξη ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων» του τμήματος που αφορά το ψηφιακό συμβόλαιο, δεδομένου  ότι σύμφωνα με αυτήν,  η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα είναι κυριότητας του Κτηματολογίου και συμβαλλόμενη δεν θα είναι η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.  Διευκρινίσεις και εξειδίκευση του τρόπου υλοποίησης της εξαγγελίας που περιέχεται στην κοινή «Συμφωνία Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων», ότι τα ψηφιακά εργαλεία ή Εφαρμογές που αφορούν στη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων θα δημιουργούνται με επιμέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και θα ανήκουν σε αυτήν, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενη στη σχετική Σύμβαση, διασφαλίζοντας έτσι το ρόλο του Συμβολαιογράφου.
  5. Περιορισμός της ευθύνης του συμβολαιογράφου στην ανάρτηση ψηφιακού αντιγράφου του συμβολαίου του στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, συνοδευόμενο με την περίληψη καταχώρησης του και όχι εμπλοκή και ευθύνη του με το μεταγενέστερο στάδιο καταβολής των τελών καταχώρησης και καταχώρησης του συμβολαίου.
  6. Στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό και δέσμευση για την άμεση διεκπεραίωση των (χιλιάδων) εκκρεμών προς καταχώρηση πράξεων και όχι μόνο για την άμεση καταχώρηση των νέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κτηματολογικών Γραφείων του Φορέα που στην παρούσα φάση είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των πράξεων.
  7. Μείωση των απαιτουμένων για τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων δικαιολογητικών, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα συναλλαγών γιατί αυτό αποτελεί την τροχοπέδη της διαδικασίας και όχι η σύνταξη και υπογραφή του συμβολαίου που είναι το συντομότερο μέρος αυτής.

Αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή των συμβολαιογράφων στις κινητοποιήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης, ορίστηκε νέα ημερομηνία διενέργειας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η 28.11.2023 προκειμένου να ληφθεί νέα απόφαση με βάση τις εξελίξεις πανελλήνια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button