Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Σχέδια για δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε Άγιο Νικόλαο και Χανιά

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Το “πράσινο φως” της Περιφέρειας Κρήτης αναζητά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος το προωθούμενο καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα Χανίων, το οποίο, εφόσον όλα πάνε καλά με τις άδειες και εγκρίσεις μέσα στους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι.Στην περίπτωση αυτή, στη θέση “Όρμος Μπρος Γιαλός” Βάμου θα έχουμε το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη, αλλά και στη χώρα, την ώρα πάντως που και στον Άγιο Νικόλαο εντείνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ανάλογου πάρκου.

Μάλιστα, το βάρος από πλευράς Δήμου Αγίου Νικολάου έχει πέσει στην απόκτηση σκάφους που θα καταβυθιστεί μέσα στο καταδυτικό, με το βλέμμα καρφωμένο στο κατασχεθέν πλοίο “Dolgoruki”, που το Λιμενικό Ταμείο Σητείας βγάζει τώρα στο “σφυρί”.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αναλυτικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στις 11 το πρωί, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης θα αποφανθεί, θετικά ή αρνητικά, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Καταδυτικό Πάρκο στη θαλάσσια περιοχή “Όρμος Μπρος Γιαλός” Δ.Ε. Βάμου δήμου Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 3720/14-11-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩΣ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Κρήτης, αφού έλεγξε το σχετικό φάκελο που απέστειλε ο Δήμος, προώθησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Τώρα λοιπόν καλούνται να αποφανθούν επί της περιβαλλοντικής μελέτης η Περιφέρεια Κρήτης και τα υπουργεία Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού κ.ά.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Μόλις τελειώσει η διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του πάρκου, ο Δήμος Αποκορώνου θα υποβάλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη χωροταξία και στο υπουργείο Οικονομικών για το τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί σε σχέση με τη χωροθέτηση του θαλάσσιου χώρου.

Στο Δήμο Αποκορώνου ελπίζουν οι διαδικασίες των εγκρίσεων-αδειοδοτήσεων να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε εντός του ερχόμενου καλοκαιριού να μπορέσει να λειτουργήσει το καταδυτικό πάρκο.

Zuper Service

Το πρώτο λοιπόν καταδυτικό πάρκο που αναμένεται να λειτουργήσει όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά συνολικά στην Ελλάδα, ετοιμάζεται σε μια έκταση 60 στρεμμάτων, στο βυθό του Ομπρόσγιαλου στον Κεφαλά του δήμου Αποκορώνου. Θα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές για τους δύτες, που θα περνούν μέσα από δύο παροπλισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 38 τεχνητούς υφάλους, που πρόκειται να ποντιστούν στην περιοχή.

Το εγχείρημα του καταδυτικού πάρκου στο δήμο Αποκορώνου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Η σχετική πρόταση χρηματοδότησης πρόκειται να υποβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, εκτιμάται μεταξύ 160.000 και 200.00 ευρώ.

Θέλουν το “Dolgoruki” από τη Σητεία: Ψάχνουν σκάφος στον Άγιο Νικόλαο

Την ώρα που “τρέχουν” οι διαδικασίες των εγκρίσεων για το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα Χανίων, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο Δήμο Αγίου Νικολάου, όπου επίσης είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου μέσα στον κόλπο του Μεραμπέλου.

Και εδώ έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες. Αντίθετα όμως από τον Αποκόρωνα, παραμένει η εκκρεμότητα του σκάφους που θα καταβυθιστεί μέσα στο πάρκο.

Ο Δήμος, για την ακρίβεια η διοίκηση της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγίου Νικολάου, καλοβλέπει εδώ και πολύ καιρό το κατασχεθέν, εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια πλοίο “Dolgoruki” στο λιμάνι της Σητείας.

Η ΔΑΕΑΝ αναζητά εδώ και αρκετό καιρό ένα σχετικά μεγάλο σκάφος, κατά προτίμηση μεταλλικό, για να το καταβυθίσει στην οριοθετημένη ζώνη του υποθαλάσσιου πάρκου, ώστε να αποτελέσει στοιχείο έλξης για όσους θα καταδύονται εκεί.

Φαίνεται πως το “Dolgoruki”, το οποίο βγαίνει αύριο Πέμπτη σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό από το Λιμενικό Ταμείο Σητείας, αποτελεί μια καλή περίπτωση. Η δημοπρασία θα έχει τιμή εκκίνησης τα 13.000 ευρώ και ήδη η ΔΑΕΑΝ έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στη δημοπρασία.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ, όπου εκφράστηκε και αντίθετη άποψη: Να περιμένει η Δημοτική Επιχείρηση Αγίου Νικολάου πρώτα να εξασφαλιστεί η άδεια για το καταδυτικό πάρκο και μετά να πάει στην αγορά σκάφους…


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button