Ρέθυμνο: Ολοκληρώνεται το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Ελεύθερνα

0

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραδοθεί το έργο κατασκευής του κτιρίου του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας. Τον Φεβρουάριο λήγει η προθεσμία παράδοσης του έργου, όπως αυτή ορίζεται μέσα από την προβλεπόμενη σύμβαση και βάσει τα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια απομένει το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, για να ακολουθήσει η προμήθεια του εξοπλισμού-βιτρίνες και η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο, ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορεί να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το φθινόπωρο του 2015.   Το υποέργο ένα που έχει να κάνει με την κατασκευή και την παράδοση του κτιρίου συμπεριλαμβανόμενων των κουφωμάτων και των ηλεκτρομηχανολογικών του εγκαταστάσεων, που θα παραδοθεί σε λίγες μέρες θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδό 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες.

Το Μουσείο έχει χωροθετηθεί στο νότιο δυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βλέπει τα μνημεία και τις ανασκαφές ανεμπόδιστα αλλά και τον Ψηλορείτη.   Το κτίριο, σύμφωνα με την μελέτη θα είναι απολύτως ενσωματωμένο στο περιβάλλον και θα μοιάζει σαν να αναδύεται από τη γη, περιβαλλόμενο από βράχια και τοπική χλωρίδα.   Επίσης, στο Μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα.

Στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης με αυτεπιστασία να αναλάβει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απομάκρυνση των μπαζών, τα λίθινα τοιχία της περίφραξης, τη διευθέτηση των ραμπών για ΑμεΑ, τα μονοπάτια οδήγησης από τις εξωτερικές θύρες προς το Μουσείο, το πάρκινγκ των Ι.Χ. και του λεωφορείου και δενδροφύτευση. Το έργο αυτό, το οποίο επίσης έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο, δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού.

Τα δυο αυτά έργα συμπεριλαμβανόμενου και των βιτρινών θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει φύλαξη και όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας για να γίνει η μεταφορά των εκθεμάτων στο νέο μουσείο.

Προηγούμενο άρθροΚ.Κουνενάκης: Ώρα να ξυπνήσουμε
Επόμενο άρθροΥπάρχει ποιότητα στον πολιτικό λόγο;
CNA Team
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-