Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Υπεγράφη η ένταξη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο ΠΕΠ Κρήτης

Στ. Αρναουτάκης: «Ο πολιτισμός είναι το δυνατό μας σημείο στην Κρήτη με την δημιουργία νέων μουσείων σε Χανιά, Μεσαρά, Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο»

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Την «Μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» υπέγραψε χθες (04/12) ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη και της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή.

Η πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό που αγγίζει τα τρία εκ. ευρώ. Η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

«Ενώσαμε δυνάμεις»

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της ένταξης του έργου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε τόσο τη σημασία του έργου όσο και το συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη δημιουργία Μουσείων σε όλη την Κρήτη. «Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των φορέων μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Στο συγκεκριμένο έργο, Δήμος Ρεθύμνης, Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, ενώσαμε τις δυνάμεις, διεκδικήσαμε, για να μπορούν να λυθούν χρόνια προβλήματα, πάντα μπροστά με το Δήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες καθώς και την Αντιπεριφέρεια μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε σήμερα την ένταξη της πράξης για την μελέτη του αρχαιολογικού μουσείου στο Ρέθυμνο που είναι ένα έργο, όχι μόνο για την πόλη του Ρεθύμνου αλλά για όλη την Κρήτη, γιατί ο πολιτισμός είναι το δυνατό σημείο της Περιφέρειας μας», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης. Εξηγώντας παράλληλα πως «με την δημιουργία των Μουσείων στα Χανιά, στη Μεσαρά, στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στο Ρέθυμνο, ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού».

Οι μελέτες που θα γίνουν

Το έργο που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης αφορά στην εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, αρχιτεκτονικής μελέτης (για το Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο, παθητική πυροπροστασία και σύνταξη τευχών δημοπράτησης), της στατικής μελέτης (για το Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο και σύνταξη τευχών δημοπράτησης), της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης (για το Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο, ενεργητική πυροπροστασία και σύνταξη τευχών δημοπράτησης), της μελέτης ΣΑΥ-ΦΑΥ και της μελέτης ενεργειακής απόδοσης.

Mechanical Solutions

Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Είναι πολύ μεγάλη μέρα. Είμαι πολύ συγκινημένος»

«Είναι πολύ μεγάλη μέρα. Είμαι πολύ συγκινημένος και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό. Πρωτίστως τον Περιφερειάρχη, ο οποίος κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια επί χρόνια για να γίνει σωστά. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τη Μαίρη Λιονή που πάντα συνεργαζόμαστε και προωθούμε τα τοπικά θέματα αλλά και την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη (και τις υπηρεσίες της) διότι κατανόησε πλήρως το θέμα και έδωσε τις κατευθύνσεις για να λυθεί. Έχουμε διαδικαστικά θέματα να λύσουμε αλλά αφού υπάρχει η κοινή βούληση δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο», δήλωσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για  την εκπόνηση του συνόλου των μελετών για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου (προμελέτες, οριστικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης) ανέρχεται στο ποσό των 2.922.256,15 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Zuper Service

Μαίρη Λιονή: «Αρχίζουν οι διαδικασίες. Να εντάξουμε και το έργο»

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή στις δηλώσεις της τόνισε πως «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο. Έχω χαρεί πολύ κι έχω συγκινηθεί γιατί προσπαθούσαμε πολλά χρόνια για το αρχαιολογικό μουσείο που αφορά όλο το νομό. Η πράξη ένταξης της μελέτης που υπογράφει ο Περιφερειάρχης, σημαίνει πως αρχίζουν αμέσως οι διαδικασίες έτσι ώστε μόλις τελειώσει η μελέτη να εντάξουμε και το έργο της ανέγερσης του αρχαιολογικού Μουσείου. Ευχαριστούμε ως Ρέθυμνο τον Περιφερειάρχη αλλά και την κυρία Μενδώνη για τις λύσεις που δόθηκαν».

Το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου. Το οικόπεδο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ρεθύμνης στο ΥΠΠΟΑ και είναι τμήμα του Δημοσίου Κτήματος Ρεθύμνου «Στρατόπεδο Κουνδουράκη».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button