ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Μοιράζεται με άλλες Ευρωπαικές πόλεις την εμπειρία και τις καλές πρακτικές

Τρεις ευρωπαϊκές περιφέρειες/πόλεις θα λάβουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές και την εμπειρία των έξι πόλεων-εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS.

Οι δύο από αυτές επέλεξαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ρεθύμνου (η πόλη Cagliari στη Σαρδηνία και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Υπέβαλαν αίτημα και αξιολογήθηκαν θετικά από την αρμόδια επιτροπή του CIVITAS Destinations για την εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αλλαγής συμπεριφοράς προς τη βιώσιμη κινητικότητα για τις σχολικές κοινότητες σύμφωνα με το πλάνο δράσεων που υλοποιείται από το Δήμο Ρεθύμνου και το Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την ενεργή συνεργασία του τμήματος Παιδείας, και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

caffeine adv2020b

Πιο συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος επικοινωνίας και μεταφοράς εμπειριών του CIVITAS Destinations δόθηκε η δυνατότητα σε δήμους/περιφέρειες από όλη την Ευρώπη, να επιλέξουν μέσα από δέκα δράσεις από τις έξι πόλεις του CIVITAS Destinations (Φουνσάλ-Πορτογαλία, Έλμπα–Ιταλία, Λεμεσός–Κύπρος, Βαλέτα– Μάλτα, Λας Πάλμας– Ισπανία, και Ρέθυμνο). Πρόκειται για επιλεγμένες δράσεις που η αναπαραγωγή τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να αποφέρουν θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Για το σκοπό αυτό δημοσιεύτηκε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέσω της διαδικτυακής Πλατφόρμας Καλών Πρακτικών του έργου. Οι δέκα επιλέξιμες αιτήσεις (τέσσερις από τις δέκα πόλεις είχαν επιλέξει δράσεις του Ρεθύμνου), αξιολογήθηκαν από αρμόδια επιτροπή (CIVITAS DESTINATIONS Replication Funding) και τρεις από αυτές επιλέχθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον εταίρο-υπεύθυνο επικοινωνίας, την CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions / Διάσκεψη των Παράκτιων Περιοχών), με ποσό έως και 10.000€ προκειμένου να υλοποιήσουν τη δράση που επέλεξαν, σε συνεργασία με την πόλη παράδειγμα που οι ίδιες διάλεξαν.

neratzoulis neo

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έφερε το Δήμο Ρεθύμνης και το Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, εταίρους του CIVITAS Destinations, στην ευχάριστη θέση να μπορούν να μοιραστούν με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, την εμπειρία και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο Ρέθυμνο μέσω του προγράμματος, για την ανάπτυξη σχεδίων κινητικότητας για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε στο Ρέθυμνο από το 2017, με την υλοποίηση διαδραστικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός σχολείων που έχουν συμπεριλάβει ως τώρα πάνω από 2.500 μαθητές και μεγάλο αριθμό δασκάλων και γονέων.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button