ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Η αποκατάσταση από τις φωτιές θα γίνει και με τη συμμετοχή των κατοίκων

Το σχέδιο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης και Αναπτυξιακής Αναβάθμισης της πληγείσας από τις πυρκαγιές περιοχής Μελάμπων, Κρύας Βρύσης, Σαχτουρίων, Αγία Γαλήνης, Ορνές βρίσκεται πλέον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ενώ απεστάλη με sms το link σε όλους τους φορείς και δημότες που συνεργάστηκαν για την σύνταξη του.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η μη ύπαρξη, έως τώρα, επισήμως, ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου είχε δύο πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Όπως επισημάνθηκε, αφενός δημιουργούσε έλλειμμα συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης των δεδομένων και αφετέρου οδηγούσε στη διόγκωση των συναισθημάτων απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας των κατοίκων, οι οποίοι αποζητούσαν εντατικοποίηση των προσπαθειών λήψης μέτρων πρόληψης, καταστολής, απόδοσης ευθυνών, καθώς και οικονομικής ανάκαμψης.

caffeine adv2020b

Για το λόγο αυτό και πριν δυο χρόνια η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύνταξη της εν λόγω σχετικής μελέτης. Όπως τονίστηκε από πλευράς Δήμου, «με εντατική δουλειά, συλλογής, αξιολόγησης και επεξεργασίας στοιχείων φτάσαμε σήμερα στο σημείο να δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα και να έχουμε μια εμπεριστατωμένη συνολική εικόνα των συνεπειών, στο περιβάλλον, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην κοινωνία καθώς και ιεραρχημένες τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις».

Το πόνημα αυτό δεν αποτελεί απλά ένα κείμενο ευρημάτων/συμπερασμάτων και προτεινόμενων μέτρων, αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που ενσωματώνει και την γνώση, που εκπορεύεται από την κοινωνία των πολιτών της περιοχής. Συγκεκριμένα αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης τόσο των θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων της ομάδας των μελετητών, όσο και της εμπειρίας και της γνώσης των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής από τους ίδιους τους κατοίκους της.

neratzoulis neo

Πρωτόφαντη στα ελληνικά χρονικά εκπόνησης συναφών μελετών είναι η επώνυμη, ενεργός συμμετοχή διακοσίων και πλέον κατοίκων και φορέων της περιοχής, με την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε από τη δημοτική αρχή, όντας εφικτά όλα εκείνα τα μέτρα που παραθέτει η μελέτη, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη δέσμη έργων από την ομάδα εργασίας, οι κάτοικοι της περιοχής, ουσιαστικά συνυπογράφουν την παρούσα μελέτη, αιτούμενοι την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των προτεινόμενων ενεργειών.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button