ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια

Ο Δήμος Ρεθύμνου συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δράσεις ευαισθητοποίησης καθώς και βιωματικά  σεμινάρια οδικής ασφάλειας, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Ρέθυμνο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ενταγμένες στους περιορισμούς που επιβάλλουν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημία του covid-19 ήταν οι δράσεις που υλοποίησαν το Τμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμη Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δ.Ρ. και το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.

caffeine adv2020b

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρεθύμνου, συμμετέχει και διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις αντίστοιχες με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη για την κινητικότητα κι έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τις δράσεις που υλοποιεί, οι οποίες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού και προγράμματος του για τη βιώσιμη κινητικότητα και αειφόρο ανάπτυξη.

Φέτος λοιπόν, υλοποιηθήκαν και συνεχίζουν ακόμα οι δράσεις ευαισθητοποίησης και βιωματικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας, σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου.

neratzoulis neo

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και συνεχίζει με βιωματική συμμετοχή σε προσομοίωση που συνδύαζε το οικείο περιβάλλον των μαθητών με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Για τη συγκριμένη δράση συνεργάστηκαν ο Δήμος Ρεθύμνου με την Τροχαία και το ΟΚΑ Πρέβελη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διάχυσης πληροφορίας και ευαισθητοποίησης, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης – εταίρος του Δήμου Ρεθύμνου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 CIVITAS DESTINATIONS, διοργάνωσε διαδικτυακό εργαστήρι με θέμα τις καθαρές (από άποψη μειωμένης εκπομπής ρύπων) και ασφαλείς μετακινήσεις.

Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει τις επιλογές μετακίνησης των κατοίκων του Δήμου Ρεθύμνου και τις απόψεις τους σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους και υπηρεσίες μεταφορών, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση προτάσεων ρεαλιστικών λύσεων με στόχο την υιοθέτηση ασφαλών και προσβάσιμων μεταφορών, με χαμηλές αέριες εκπομπές στις μετακινήσεις των πολιτών, συνθήκη που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Τέλος, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Δήμος Ρεθύμνης, παραχώρησε συμβολικά αποκλειστικά στους πεζούς και ποδηλάτες το τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, από τον Άγνωστο Στρατιώτη έως το Λύκειο Ελληνίδων, αποκλείοντας την είσοδο των αυτοκινήτων προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι κι επισκέπτες του Ρεθύμνου σε θέματα βιώσιμης μετακίνησης.

Back to top button