Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Προβλήματα στη μετακίνηση αγροτικών προϊόντων λόγω της απεργίας ΠΝΟ

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας απέστειλαν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην μετακίνηση αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη κατά τη διάρκεια των απεργιών στα λιμάνια.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι σύλλογοι Τυμπακίου, Σελίνου, Σητεία και Ιεράπετρας, προκειται για αδυναμία της Πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

Οι αγροτικοί σύλλογοι διευκρινίζουν ότι η διεκδίκηση αιτημάτων για κάθε κλάδο είναι αναφαίρετο δικαίωμα, στο βαθμό όμως που δεν περιορίζει την ελευθερία και τα δικαιώματα των υπολοίπων κλάδων.

Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν από την Πολιτεία ν αυπάρξει μέριμνα για την απρόσκοπτη μετακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων, σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων.

Mechanical Solutions

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή εκφράζοντας σας την αγωνία και την έντονη δυσαρέσκεια μας, σχετικά με την αδυναμία της Πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Zuper Service

Καταρχάς, κάνουμε ξεκάθαρο ότι η διεκδίκηση αιτημάτων για κάθε κλάδο είναι αναφαίρετο δικαίωμα, στο βαθμό όμως που δεν περιορίζει την ελευθερία και τα δικαιώματα των υπολοίπων κλάδων.

Για εμάς στον πρωτογενή τομέα , σας ενημερώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρονική συγκυρία που διανύουμε σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη.

Προερχόμαστε από μια διετή δυσχερή οικονομική περίοδο, με σημαντικές απώλειες στο εισόδημα μας, λόγω πανδημίας.

Επιπλέον, φέτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υπέρογκη αύξηση στο κόστος παραγωγής (30-40%), λόγω ανατίμησης στο κόστος ενέργειας και εφοδίων καλλιέργειας.

Επίσης, εξακολουθεί να υφίσταται έντονος αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από Τρίτες χώρες, χωρίς έλεγχο υπολειμματικότητας σε φυτοφάρμακα, όπου τελικά καταλήγουν “βαπτισμένα” ως ελληνικά στον τελικό καταναλωτή.

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να βαρύνουν τους παραγωγούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν τελικά οι συνθήκες καθιστούν ικανή την βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό είναι πλέον εμφανής ενώ η ταυτόχρονη άρνηση της πολιτείας να διευκολύνει την διαδικασία νομιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων εργατών γης από Τρίτες Χώρες, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας.

Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός στην ελεύθερη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων προς την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά κυρίως προς τις αγορές του εξωτερικού, έχει σαν αποτέλεσμα πολύτιμα συμβόλαια πωλήσεων αγροτικών προϊόντων να χάνονται λόγω ασυνέπειας στον χρόνο παράδοσης τους.

Για όλα τα προηγούμενα (αλλά και για πλήθος άλλων αρνητικών παραμέτρων) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός που οι συνέπειες του θα είναι ανυπολόγιστες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η δυναμική του πρωτογενή τομέα μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και ότι εμείς ως αγρότες, κάτοικοι και επαγγελματίες νησιωτικών περιοχών πρέπει να έχουμε ισότιμη μεταχείριση ως προς τα ελάχιστα, σας καλούμε να δώσετε ΣΗΜΕΡΑ μια ουσιαστική λύση για την απρόσκοπτη μετακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων και ασθενών από όλη την νησιωτική Ελλάδα.

Σας ενημερώνουμε επίσης για την πρόθεση μας ΆΜΕΣΑ, να κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις, για παρακώλυση συγκοινωνίας καθώς και διαφυγόντα κέρδη από την τεράστια ζημία που ήδη έχουν υποστεί οι αγρότες (μεγάλη πτώση τιμών λόγω αδυναμίας μετακίνησης). Είναι αδιανόητο για εμάς, να βιώνουμε την οικονομική καταστροφή του τόπου μας και μην δράσουμε ανάλογα.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση.

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ
Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button