ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Λασίθι: Προς δημοπράτηση αντιπλημμυρικά και υδρευτικά έργα 64 εκ. ευρώ

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σε τροχιά υλοποίησης περνά το πακέτο για αντιπλημμυρικά και υδρευτικά έργα στο Λασίθι. Πρόκειται για τα έργα σε Μπραμιανό, Γρα Λυγιά και Μύρτο.

Τα έργα έχουν συνολικό κόστος 64 εκατ. ευρώ που χωρίζονται σε 60 εκατ. ευρώ για τα έργα και επιπλέον 4 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται και κονδύλια για αρχαιολογικές εργασίες.

“ΧΡΥΣΟΣ

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτησ των έργων. Πιο αναλυτικά τα έργα αφορούν στην κατασκευή συμπληρωματικών έργων του ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Γρα Λυγιάς και έργα του φράγματος Μύρτου στο Λασίθι.

Τα έργα εντάσσονται στη δράση “Αντιπλημμυρικά έργα” του Ταμείου Ανάκαμψης και Φορέας Υλοποίησης τους είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο ίδιο πακέτο εντάσσονται και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και στο Λουτράκι με τους διαγωνισμούς να είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα περιλαμβάνονται και εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

“IN_AND_OUT

Ο διαγωνισμός των έργων στο Λασίθι αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και έχουν προθεσμία μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023 για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στο τέλος του 2024 θα πρέπει να έχει εκτελεστεί το 60% της συνολικής αξίας τους (με αντίστοιχη πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο τέλος του 2025 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα με αντίστοιχη πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης από ανεξάρτητο μηχανικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Mechanical Solutions

Ποια θα είναι τα οφέλη

Τα αντιπλημμυρικά έργα του Λασιθίου θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ρεμάτων Μπραμιανού και Διαβατών, επιτυγχάνοντας την ασφαλή αποχέτευση των ομβρίων υδάτων της εξεταζόμενης περιοχής, την αντιπλημμυρική προστασία των παραρρεμάτιων περιοχών, καθώς και τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διόδευση των πλημμυρών από το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής.

Ταυτόχρονα, η οριοθέτηση των περιοχών των ρεμάτων θα συμβάλει τον περιορισμό των καταπατήσεων και στην προστασία της φυσικής διατομής όπου υπάρχει.

Σκοπός των έργων είναι η αύξηση των δυνατοτήτων παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων.

Παράλληλα, τα έργα του φράγματος Μύρτου θα επιδράσουν ευνοϊκά στις κατάντη περιοχές, με την ανάσχεση των πλημμυρικών αιχμών και τον εμπλουτισμό της υπόγειας υδροφορίας της κατάντη ευρείας κοίτης του χειμάρρου με την πρόβλεψη της οικολογικής παροχής, ώστε να λειτουργήσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και το προβλεπόμενο κατάντη υπόγειο διάφραγμα.

Τι θα κατασκευαστεί

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Λασιθίου προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

1. Κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανού: Αφορά στις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται για την ασφάλεια την λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος Μπραμιανού, της περιμετρικής παραλίμνιας οδού και των έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα του από την υδροληψία Καλαμαυκιανού.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται:
• Εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης του φράγματος Μπραμιανού.
• Κατασκευή νέας περιμετρικής οδού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανού.
• Συμπληρωματικές Η/Μ εργασίες και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου στο φράγμα.
• Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από υδροληψία Καλαμαυκιανού στον ταμιευτήρα Μπραμιανού.
• Αρχιτεκτονικές και Η/Μ εργασίες στο κτήριο αναψυχής-εστίασης και στον περιβάλλοντα χώρο του ταμιευτήρα Μπραμιανού.

2. Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων: Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
• Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος Μπραμιανού.
• Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος Διαβατών και συμβαλλόντων ρεμάτων.
• Κατασκευή δικτύων ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρά Λυγιάς.

3. Κατασκευή του φράγματος Μύρτου: Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
• Η κατασκευή του φράγματος Μύρτου και παραλίμνιας οδού.
• Η κατασκευή αντλιοστασίου ανύψωσης (Α1)
• Έργα Η/Μ εγκαταστάσεων αντλιοστασίου (Α1) ανύψωσης στη δεξαμενή (Δ3) του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Μύρτου στον ταμιευτήρα
Μπραμιανού (έργο που είναι υπό κατασκευή).
• Η κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού ανύψωσης από το αντλιοστάσιο (Α1) στη δεξαμενή (Δ3).
• Η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ελέγχου των έργων του φράγματος Μπραμιανού, του φράγματος Μύρτου και της δεξαμενής (Δ3)-αντλιοστασίου (Α1).

Αντικείμενο Υποέργου 2: Συντέλεση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων.

Αντικείμενο Υποέργου 3: Μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ε.Α.Κ.Α.Α., κ.λπ.) που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων.

Αντικείμενο Υποέργου 4: Υλοποίηση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών που θα εκτελεστούν από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Αντικείμενο Υποέργου 5: Πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του Δικαιούχου στην παρακολούθηση και υποβοήθηση επίβλεψης του έργου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button