ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πώς θα αποζημιωθεί το ζωικό κεφάλαιο από την καταστροφική κακοκαιρίαΟ απίστευτος όγκος νερού που έχει πέσει στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές έχει προκαλέσει ανησυχία στους αγρότες για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Αν και αυτή την περίοδο η βροχή ευνοεί τους ελαιώνες, ο απίστευτος όγκος νερού έχει φέρει ανησυχία για τυχόν ζημιές. Την ίδια ώρα η κακοκαιρία είναι η αιτία για να σταματήσει το λιομάζωμα. Και είναι άγνωστο πότε το νερό αυτό θα απορροφηθεί για να μπορέσουν ξανά να μπουν στα λιόφυτα τους οι ελαιοπαραγωγοί.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το σίγουρο είναι ότι σε κάποιες περιοχές η όλη διαδικασία θα πάρει αναβολή για κάποιες μέρες, προκειμένου οι αγρότες να έχουν και παλι πρόσβαση στα λιόφυτα.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η ζημιά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, καθώς σίγουρα η καταστροφή μέρους αυτού θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για το ράβδισμα των ελιών.

swell adv 2021

Και όλα αυτά τη στιγμή που και το ζωικό κεφάλαιο έχει πάθει ζημιά από την κακοκαιρία.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Τι δήλωσε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης

Στην καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου δίνει προτεραιότητα ο ΕΛΓΑ. Ο προγραμματισμός έχει ξεκινήσει άμεσα, με τους παραγωγούς να απευθύνονται στους ανταποκριτές των Δήμων τους για να κάνουν δήλωση ζημιάς και αναγγελία μέχρι αύριο.

“Όσοι έχουν υποβάλει δήλωση ζημιάς ξεκινά η διαδικασία των εξατομικεύσεων και των εκτιμήσεων για το ζωικό κεφάλαιο” είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Διευθυντής ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης.

Ο τοπικός ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί άμεσα με 20 γεωπόνους και 2-3 κτηνιάτρους για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όσον αφορά δε το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, θα είναι αντίστοιχο με εκείνο που είχαμε στην κεντρική και τη δυτική Ελλάδα, αμέσως μετά το σαρωτικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός”.

Εξάλλου, σχετική ανακοίνωση έγινε και την Τετάρτη δια στόματος του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου που βρέθηκε στην Κρήτη, μαζί με το λοιπό κυβερνητικό κλιμάκιο.

Οι ανακοινώσεις Λυκουρέντζου

Την Τετάρτη έγιναν ανακοινώσεις – δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, μεταξύ των τοπικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κυβερνητικού κλιμακίου που βρέθηκε στο νησί.

Στα πλαίσια της συζήτησης για την καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία η οποία έπληξε περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα τους Δήμου Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και Δήμους του Ρεθύμνου, είχαμε και ανακοινώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφού γίνει η πλήρης και άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, θα δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης. Μάλιστα για αυτό το σκοπό ο κ. Λυκουρέντζος θα βρεθεί και πάλι στο νησί την επόμενη εβδομάδα για να δει την πρόοδο της διαδικασίας και τα αποτελέσματα της καταγραφής των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι στους Δήμους που επλήγησαν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την παραλαβή – δήλωση των ζημιών από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δηλώσεις ζημιών

Ήδη πάντως έχουν γίνει ανακοινώσεις για τη δήλωση ζημιών. Συγκεκριμένα από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας γνωστοποιείται πως πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιοχή Καστελλίου και Θραψανού, εξαιτίας των έντονων καταιγίδων και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή του Δήμου τα ξημερώματα του Σαββάτου 07/11/2020.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι παραγωγοί – καλλιεργητές οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή τους εντός των περιοχών όπου επλήγησαν από την πρόσφατη πλημμύρα, να δηλώσουν τη ζημιά στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του Δήμου (Καστελλίου και Θραψανού) από την Τετάρτη 11/11/2020 έως και την Τρίτη 01/12/2020 (διάρκειας 15 εργάσιμων ημερών) κατά τις εργάσιμες ημέρες & ώρες και αφού πρώτα επικοινωνήσουν ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ με τους κατά τόπους Ανταποκριτές για να κλείσουν ραντεβού (λόγω έκτακτων μέτρων προστασίας από το SARS- CoV-2) για τη δήλωση των ζημιών ως εξής:

1.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Υπεύθυνη: Μαρία Γαρεφαλάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2891340119-122

2.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΡΑΨΑΝΟΥ

Υπεύθυνη: Μαρία Βασιλάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2891340405

Το θέμα στη Βουλή

Το θέμα έφτασε ως τη Βουλή πρώτα μέσα από παρέμβαση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη (δείτε περισσότερα εδώ).

Χθες το βράδυ, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου και οι Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν κατ’ αναλογία και με προκαταβολές «εξπρές», όπως οι πληγέντες παραγωγοί του «Ιανού» προ δύο εβδομάδων.

Ξεκινάει η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές και συγκεκριμένα σε λιμάνια και φράγματα στο νησί

Άμεσα ξεκινούν από το Υπουργείο Υποδομών και τη Περιφέρεια Κρήτης οι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές και συγκεκριμένα σε λιμάνια και φράγματα στο νησί.

Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύσκεψη στη Περιφέρεια, συναντήθηκε με δυο κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών τα οποία και θα καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες πλημμύρες στο νησί σε υποδομές που αφορούν σε λιμάνια και φράγματα, προκειμένου όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης να ξεκινήσουν το συντομότερο τα έργα αποκατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button