ΚΡΗΤΗ

Ζαρός | Πώς μία πηγή στον Ψηλορείτη βγάζει το καλύτερο νερό του κόσμουΤο χωριό Ζαρός είναι ένα πανέμορφο μέρος στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη με την περίφημη λίμνη, το φαράγγι, πολλά αξιοθέατα, αλλά και μια μοναδική ιστορία επιτυχίας σε όλη την Κρήτη.

Το κρητικό εμφιαλωμένο νερό, που αποτελεί το καμάρι του χωριού, κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο σε διαγωνισμούς σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα με αποκορύφωμα την ανακήρυξη του σε «καλύτερο νερό στον κόσμο» στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου διεθνούς φήμης γευσιγνώστες νερού αξιολόγησαν κριτήρια όπως η οσμή, όψη, γεύση, επίγευση και υφή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το βραβευμένο νερό προέρχεται από την ξακουστή πηγή Αμάτι που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και οδηγείται στο εμφιαλωτήριο χωρίς να υποστεί καμία επεξεργασία, με αποτέλεσμα το νερό να φτάνει τελικά στον καταναλωτή διατηρώντας την ίδια φυσικοχημική σύσταση και μικροβιακή καθαρότητα που είχε στην πηγή.

Η ιστορία του νερού ξεκινά το 1980 στο χωριό Ζαρός που απέχει 44 χλμ. από το Ηράκλειο και σήμερα ανήκει στον Δήμο Φαιστού, ξεκίνησε μια εταιρεία με μετόχους τους κατοίκους του χωριού που ήθελε να αξιοποιήσει τις εξαιρετικές τοπικές πηγές νερού. Άλλωστε, το όνομα Ζαρός ήταν γνωστό για την αφθονία νερού από την αρχαιότητα και μάλιστα ετυμολογείται από το Zα (πολύ) + Pους (ροή).

swell adv 2021

Ζαρός, το χωριό στον Ψηλορείτη

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το 1988, ξεκινά εκεί η παραγωγή μεταλλικού, εμφιαλωμένου νερού με τους κατοίκους να μαζεύουν κυριολεκτικά δραχμή – δραχμή1το αναγκαίο για εκκίνηση κεφάλαιο με αποτέλεσμα αρχικά να βρεθούν 800 μικρομέτοχοι. Πλέον, η ZARO’S είναι ανώνυμη εταιρεία με μεγαλομέτοχό της τον Δήμο Φαιστού με ποσοστό περίπου 44% και το υπόλοιπο 56% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε περίπου 1.050 μικρομετόχους, κατοίκους ή φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού, κανείς ωστόσο από τους οποίους δεν διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του 2%.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που παρουσιάζει μια σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομική πορεία, από το 2012. Μάλιστα σε μια επταετία σημείωσε αύξηση 100 % σε πωλήσεις, φτάνοντας το 2019 στις 14 εκατ. ευρώ πωλήσεις, ενώ έχει καθιερωθεί στην κορυφαία πεντάδα των ελληνικών εμφιαλωμένων νερών σε μερίδιο αγοράς.

Το βραβευμένο νερό προέρχεται από την ξακουστή πηγή Αμάτι που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και οδηγείται στο εμφιαλωτήριο χωρίς να υποστεί καμία επεξεργασία.

Μπορεί η πανδημία να ανέκοψε τις προβλέψεις για σημαντικές αυξήσεις σε πωλήσεις και εξαγωγές, όμως η εταιρεία κατάφερε πρόσφατα μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για να βρεθεί στα ράφια της Cermak Fresh Market, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες αλυσίδες τροφίμων στις ΗΠΑ με έδρα την πόλη του Σικάγο και δραστηριοποίηση στις κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η εταιρεία εξάγει σημαντικές ποσότητες σε Ουκρανία, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ισραήλ, Καναδά, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε από το Υπουργείο ‘Αμυνας των ΗΠΑ στη λίστα των προμηθευτών του αμερικανικού στρατού.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button