ΚΡΗΤΗ

Πολυτέλεια είναι να έχεις πετρέλαιο – Τσιμπημένες οι τιμές

“Είδος πολυτελείας” καθιστούν τα τελευταία χρόνια το πετρέλαιο θέρμανσης για την πλειοψηφία των νοικοκυριών οι τιμές- “φωτιά” του “μαύρου χρυσού”, που άρχισε από χθες Δευτέρα να διατίθεται στην αγορά της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας. Για το Ηράκλειο, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 1,15 έως 1,17 ευρώ το λίτρο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, τιμή αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή στον νομό Χανίων κυμαίνεται στα 1,14-1,15 ευρώ το λίτρο. Στο Λασίθι όμως, για να ζεσταθούν εκεί οι άνθρωποι, δεδομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στα ορεινά τον χειμώνα, θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στον νομό αγγίζει και τα 1,18 ευρώ το λίτρο. Βέβαια, όλα αυτά δε σημαίνουν πως σε κάποιες περιοχές του νησιού δεν μπορεί να δούμε το πετρέλαιο θέρμανσης να διατίθεται και προς 1,20 ευρώ το λίτρο ή ακόμα και να τα ξεπερνάει. Και να φανταστεί κανείς πως τον Οκτώβριο του 2017 διατίθεντο στα 0,95 ευρώ το λίτρο, για να μην πάμε πολλά χρόνια πίσω, οπότε και η τιμή του μπορούσε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των νοικοκυριών προκειμένου να ζεσταθούν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές στην περιοχή μας, δεδομένων των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών, με τα νοικοκυριά να προσπαθούν αυτήν την περίοδο να καλύψουν κυρίως άλλες βασικές τους ανάγκες, περιμένοντας να πιάσει το βαρύ κρύο για να δουν εάν και εφόσον θα μπορούν να διαθέσουν κάποιο ποσό για να ζεστάνουν το κοκκαλάκι τους.

«Πρέπει να μειωθούν οι φόροι. Πριν από κάποια χρόνια είχαμε παραγγελίες πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Τώρα ο κόσμος δεν παίρνει πετρέλαιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.Νομός             Τιμή*
Ηρακλείου       1,149-1,160 ευρώ το λίτρο
Χανίων            1,140-1,150 ευρώ το λίτρο
Λασιθίου         1,180-1,185 ευρώ το λίτρο

* Πηγή: Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Για να βάλει πάντως πετρέλαιο στον καυστήρα της μια οικογένεια, σύμφωνα με τις νέες τιμές του, και να ανάψει τα καλοριφέρ για να ζεσταθεί, θα πρέπει να πληρώσει αδρά.

Η μέση οικογένεια για να αγοράσει 1.000 λίτρα πετρελαίου θα πληρώσει 1.150 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε περίπου 950 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως των 200 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή, και από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς. Η αύξηση αυτή στην τιμή θα πρέπει να τονιστεί πως οφείλεται στις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες και έχουν υπερβεί τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, όμως, στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών, έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72%, καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ. (η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013, οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.). Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο), από 280 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Επίδομα πετρελαίου

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει εκδοθεί νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που να αλλάζει τους δικαιούχους επιδόματος, ενώ το κονδύλι που έχει απομείνει στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα πετρελαίου δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, που επαρκούν μόλις για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Πάντως και φέτος φαίνεται να προβλέπεται διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες κλιματικές γεωγραφικές ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ειδικότερα, στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close