ΚΡΗΤΗ

ΠΕΔ Κρήτης: Προς άμεση επίλυση το μεταφορικό ισοδύναμο

Ο Πρόεδρος κ. Γ. Κουράκης και τα μέλη της ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης,  κκ. Γ. Μαρινάκης, Γ. Μαλανδράκης, Μ. Κοκοσάλης και Ν. Κοκκίνης  συμμετείχαν  σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών κ. Ε. Κυριαζόπουλο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού κ. Μ. Κουτουλάκη και τον Διευθυντή της Λιμενικής Αστυνομίας Πλοίαρχο κ. Χ Μαρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το Προεδρείο της ΠΕΔ έθεσε το πάγιο αίτημα δεκαετιών της αυτοδιοίκησης και των φορέων της Κρήτης αναφορικά  με την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου για το νησί μας.

caffeine adv2020b

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμαναν στον κ. Υπουργό τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι στο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για να επεκταθεί και στην Κρήτη, δυστυχώς μέχρι σήμερα το θέμα έχει βαλτώσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη δυναμικών και νευραλγικών κλάδων.

neratzoulis neo

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το μεταφορικό έργο στις δυο μόνο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες της Κρήτης προσεγγίζει τα 80 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το υπόλοιπο μεταφορικό φορτίο κυρίως σε χύμα προϊόντα (καύσιμα, αέριο, ελαιόλαδο , κλπ) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτή η μεταχείριση της Κρήτης «φρενάρει» την τοπική οικονομία και της στερεί τη δυνατότητα πιο γρήγορης και πιο δυναμικής ανάπτυξης.

 Συνθήκες Αθέμιτου Ανταγωνισμού

 Σημειώνεται ότι για μια σειρά προϊόντων το κόστος μεταφοράς εκτός Κρήτης επιβαρύνει υπέρμετρα το συνολικό κόστος, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού  για τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που μεταφέρονται από και προς την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνθήκες μείωσης στη διεθνή αγορά των τιμών προϊόντων και ιδιαίτερα των ευπαθών αγροτικών,  η μη καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, αποτελεί την πρωταρχική αιτία δραστικής μείωσης των εξαγωγών ή και σε αρκετές περιπτώσεις την δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων αδιάθετης παραγωγής.

Εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι με την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, η Κρήτη μπαίνει στο κατώφλι μιας νέας περιόδου, πραγματοποίησης νέων επενδύσεων, εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και ανάπτυξης όλων των τομέων με σημαντική προστιθέμενη αξία και ουσιαστική βελτίωση του περιφερειακού ΑΕΠ

Επίσης τέθηκαν στον κ. Υπουργό το ζήτημα της οριοθέτησης και  παραχώρησης των χερσαίων ζωνών στους ΟΤΑ καθώς και το κρίσιμο ζήτημα στήριξης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με πόρους και μέσα  αλλά και το θέμα της αδειοδότησης  των υδατοδρομίων.

Αναφορά έγινε στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών και της αδυναμίας των ΟΤΑ για κάλυψη του συγκεκριμένου κόστους λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε.

Ο κ. Υπουργός αφού ευχαρίστησε την ΠΕΔ Κρήτης για τη σημερινή ενδιαφέρουσα συζήτηση και συνεργασία,  ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι είναι ειλημμένη και δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κρήτη με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 01/01/2020.

Στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα βελτιώνει υπάρχουσες αδυναμίες και  θα ρυθμίζει θέματα που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο για τη θαλάσσια και τη νησιωτική πολιτική.

Για το ζήτημα των χερσαίων ζωνών ο κ. Πλακιωτάκης και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν ότι είναι ένα ιδιαίτερο θέμα που εμπλέκονται πολλοί συναρμόδιοι φορείς και ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι η συνεργασία για την επίλυση όποιων προβλημάτων προκύπτουν ενώ ζήτησε τη συνδρομή της ΠΕΔ Κρήτης για την καταγραφή των προβλημάτων των ΟΤΑ για το θέμα αυτό.

Ο κ. Υπουργός επίσης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη των δημοτικών λιμενικών ταμείων ενώ για το ζήτημα της ναυαγοσωστικής προστασίας δήλωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση ανά ναυαγοσωστικό πύργο μιας και αναγνωρίζεται η αδυναμία των ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο κόστος.

Τέλος ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ ευχαρίστησαν τον κ. Υπουργό για την ανταπόκρισή και τη συνεργασία ενώ  συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει νέα συνάντηση.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button