Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

ΠΕΔ Κρήτης: Οι προτάσεις για την διαχείριση του προσφυγικού

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Επιστολή με τις θέσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και των αιτούντων άσυλο απέστειλε η ΠΕΔ προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.

Οι δήμαρχοι του νησιού, ζητούν την αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο και ιδιαιτέρως πετυχημένο πρόγραμμα ESTIA ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της ίδιας προσέγγισης, ενώ προτείνουν την σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν  ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας, με γνώμονα τη διαμονή τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας και με προσανατολισμό την πολιτική αποσυμφόρησης και τη βελτίωση λειτουργίας των δομών υποδοχής και ταυτοποίησης, συνιστά υψηλή προτεραιότητα ως ένα θέμα εθνικής διάστασης.

Παράλληλα, η διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον βαθμό και στο μέγεθος που της αναλογεί.

Zuper Service

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στο προτεινόμενο εγχείρημα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο νησί μας, με προϋποθέσεις τις οποίες κρίνουμε απαραίτητες για τη διασφάλιση και το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.

Άλλωστε, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε ευάλωτες ομάδες, σε θύματα πολέμων, τυραννικών καθεστώτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί δομικό στοιχείο της ψυχοσύνθεσης, του αξιακού κώδικα και της κουλτούρας των Κρητικών, που υπηρετείται με αφοσίωση σε κάθε χρονική και ιστορική περίοδο του νησιού μας.

Αυτές είναι και οι αρχές που συνθέτουν τον πυρήνα της πολιτικής που πρεσβεύουμε και υιοθετούμε για το κρίσιμο και – δυστυχώς- διαχρονικά επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα.

Υψηλή κοινωνική αποδοχή

Στην Κρήτη, από το 2017 έως σήμερα, υλοποιείται το Πρόγραμμα ESTIA, Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.763 άτομα και σήμερα, διατίθενται 1.100 θέσεις φιλοξενίας σε περίπου 200 αυτόνομες κατοικίες ή διαμερίσματα. Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των φιλοξενούμενων με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη, αποτελεί πρόγραμμα υψηλής κοινωνικής αποδοχής, έχοντας διασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση των τοπικών αρχών, υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας, καθώς διεξάγεται με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα με το πρόγραμμα ESTIA, υλοποιείται στην Κρήτη το πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection), από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του οποίου οι ίδιοι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μισθώνουν κατοικίες και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Μοντέλο αποδεκτό από τις κοινωνίες

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς, με αναπτυξιακή δυναμική και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης διαμορφώνεται ως εξής:

Αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα ESTIA ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της ίδιας προσέγγισης, από 1.100 σε 2.600 σε μισθωμένες κατοικίες με επέκταση και σε νέες περιοχές του νησιού.

Σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν  ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης. Οι σχετικές προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Εκτιμούμε πως η πρότασή μας μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι διαθέτουμε την  απαιτούμενη τεχνογνωσία, η οποία έχει αποκτηθεί σε διάστημα τριετούς εμπειρίας και προέρχεται από ένα μοντέλο διαχείρισης ήδη δοκιμασμένο, επιτυχημένο και αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες.

Έχουμε τη βεβαιότητα, η οποία εκπορεύεται από ενδελεχή μελέτη όλων των σχετικών παραμέτρων, ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα είναι ανέφικτη,  λόγω μη ύπαρξης κατάλληλων υποδομών και μέσων, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας ευρύτερης συναίνεσης από πλευράς των τοπικών κοινωνιών.

Κοινή και ειλικρινής μας πρόθεση είναι η συμμετοχή μας σε βιώσιμες λύσεις, τόσο για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button