ΚΡΗΤΗ

ΠΕΔ Κρήτης: Για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφης Γεννηματά, με θέμα την αποτίμηση της κατάστασης για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες στην Κρήτη, συμμετείχε εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ο Πρόεδρος της κ. Γιάννης Κουράκης.

Ο κ. Κουράκης αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για το ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία της να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, αναφέρθηκε στο μέγεθος και την έκταση των ζημιών, στα αναγκαία μέτρα ανακούφισης αλλά και στην στρατηγική ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και τόνισε ότι:

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της Κρήτης προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Ο Δήμοι της Κρήτης αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αποκατασταθούν τάχιστα.

swell adv 2021

Οι βασικές υποδομές όπως δημοτικοί και αγροτικοί δρόμοι, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και εγκαταστάσεις –δίκτυα διανομής νερού σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η άμεση χρηματοδότηση των Δήμων από το αρμόδιο Υπουργείο για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών και την υποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών κρίνεται θετική.

Επισήμανε δε ότι, ανάλογα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε δήμους και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης όπου το μέτρο της χρηματοδότησης πρέπει να επεκταθεί και στους άλλους πληγέντες ΟΤΑ της Κρήτης.

Για το θέμα αυτό ο κ. Κουράκης επικοινώνησε άμεσα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όπου τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης των Δήμων που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης μετά την σαφή αποτίμηση των ζημιών θα πρέπει να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που θα προκύψει καθώς οι Δήμοι λόγω της πανδημίας και των μέτρων ανακούφισης των πολιτών που λαμβάνουν, αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες αποκατάστασης από ίδια έσοδα.

Προτεραιότητα βέβαια πρέπει να είναι η χωρίς καθυστέρηση, άμεση και επαρκής αποζημίωση και στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων αλλά και των αγροτών των οποίων η παραγωγή έχει πληγεί.

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ενημερώσει και έχει υποβάλλει σχετικές προτάσεις για την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού και εφαρμογής ενός επικαιροποιημένου σχεδίου ολοκληρωμένης πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές που θα περιλαμβάνει εξειδίκευση μελετών, δράσεων και κατασκευής των αναγκαίων έργων και υποδομών προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Θεωρείται αυτονόητο ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός κ.λ.π»


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button