ΚΡΗΤΗ

Η ΠΕΔ Κρήτης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης, ενώνοντας  τη φωνή της  με τη διεθνή κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, είναι  ένα ισχυρό, αδιαμφισβήτητο,  παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, σεβασμού στην ιστορική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική κληρονομιά που υπερβαίνει τα φυσικά και ιδεολογικά σύνορα, λειτουργεί ως φωτοδότης, ως απτή απόδειξη του ανθρώπινου μεγαλείου.

caffeine adv2020b

Η απόφαση μετατροπής του σε τζαμί, όπως και η επί σειρά ετών συστηματική υποβάθμισή κι εγκατάλειψή του από την φιλοξενούσα γείτονα χώρα, παρά τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει από την ύπαρξη του, συνιστά προκλητική, αυθαίρετη  καταστρατήγηση  των αποφάσεων  διεθνών οργανισμών και θεσμών καθώς και  κατάφωρη παραβίαση κανόνων διεθνούς δικαίου  περί προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την UNESCO να λάβει άμεσα τις προβλεπόμενες, δραστικές  πρωτοβουλίες ανατροπής της συγκεκριμένης αυταρχικής,  προσβλητικής απόφασης της Τουρκίας,  αποδεικνύοντας εμπράκτως, σε όλο τον κόσμο, το περιεχόμενο και τη νοηματοτοδόση του όρου «Παγκόσμια Κληρονομιά» και την αξία υπεράσπισής της.

neratzoulis neo

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button