ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Νέα τμήματα και συνεργασία με Κινέζους για την δημιουργία θεματικού πάρκου

Τα πεπραγμένα των δύο ετών της πρυτανικής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα και τους αντιπρυτάνεις σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Για τις 27 Σεπτεμβρίου του 2018 αναβλήθηκε η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής του πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τον αυξημένο αριθμό εισακτέων φοιτητών που ορίζει το υπουργείο, δίχως αντίστοιχες ρυθμίσεις για κονδύλια και διδακτικό προσωπικό.

Αυτό, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ο οποίος διευκρίνισε ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή ίσως προκύψουν εξελίξεις που θα βοηθήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας σε καιρό οικονομικής κρίσης.

Η αντιστοιχία φοιτητών και μελών ΔΕΠ είναι τραγική τόνισε ο κ. Ζώρας, εξηγώντας μάλιστα ότι όλο το διδακτικό προσωπικό στο πανεπιστήμιο Κρήτης σε όλα τα τμήματα, είναι λιγότερο απ’ ότι τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρυτανική αρχή αναφέρθηκε στην ανάπτυξη νέων τμημάτων στο πανεπιστήμιο. Όπως τμήματος τουρισμού το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά και τμήματος νομικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εξειδίκευση όπως σε θέματα βιοηθικής, που πλέον αίτημα αλλά που όπως είπαν απαιτεί πολιτική απόφαση σε ανώτερο επίπεδο.Εκ νέου, όπως τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διαμορφώνονται εξαιτίας του νέου νομοθετικού πλαισίου και τα μεταπτυχιακά που γίνεται προσπάθεια μέχρι το Πάσχα να έχουν υποβληθεί προκειμένου να μπορέσουν τα περισσότερα από αυτά να υλοποιηθούν. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και αμιγώς αγγλόφωνα, προκειμένου να προσεγγίσουν και φοιτητές από άλλες χώρες.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας που καταβάλουν όπως επισημάνθηκε ως πρυτανική αρχή, είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου, τόσο στα κτίρια της Λεωφόρου Κνωσού όσο και σε εκτάσεις του πανεπιστημίου στις Βούτες αλλά και το Ρέθυμνο. Στην Κνωσού μάλιστα ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Κινέζοι που επιχειρούν σε σημεία κοντά σε μνημεία αρχαιολογικούς ενδιαφέροντος διαμορφώνοντας μουσειακούς διαδικτυακούς χώρους.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζώρας την ίδια ώρα σε επαφή με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου επιχειρείται να δημιουργηθούν δύο ινστιτούτα περιβάλλοντος και δια βίου εκπαίδευσης αλλά και τα λεγόμενα summer schools που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Επίσης, προχωρούν οι σχεδιασμοί για την δημιουργία – με τη συνδρομή Κινέζων επιχειρηματιών – θεματικού πάρκου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Κνωσού, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέα Ζώρα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ζώρας ανέφερε ότι  η διοίκηση του Ιδρύματος είναι σε επαφή με Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στο χώρο, για τον οποίο, να υπενθυμίσουμε, είχε εκφραστεί ενδιαφέρον και από την πλευρά της οικογένειας Αγγελοπούλου.

«Είναι μια εταιρεία, η οποία ασχολείται με την εγκατάσταση μουσειακών διαδικτυακών χώρων, σαν θεματικό πάρκο, κοντά σε διάσημους αρχαιολογικούς χώρους» επεσήμανε ο κ. Ζώρας, που μίλησε για έναν «εξαιρετικά ταλαιπωρημένο χώρο» στον οποίο το θέαμα που επικρατεί είναι «άθλιο»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκλητος έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τις πρυτανικές αρχές να διαχειριστούν το θέμα, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα επανέλθει στη Σύγκλητο για να λάβει το οριστικό πράσινο φως.

Θα έχει προηγηθεί πλήρης έλεγχος. «Πριν προχωρήσουμε ,θα έχουμε εξασφαλίσει την ποιότητα της επένδυσης και, φυσικά, το όφελος του Πανεπιστημίου, το οικονομικό και το λειτουργικό» ανέφερε ο κ. Ζώρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης υπογράμμισε,  μεταξύ άλλων, ότι το Ίδρυμα έχει μία τεράστια περιουσία, όμως, υπάρχουν δυσκολίες στην αξιοποίησή της, κινήσεις που περιορίζονται από ένα «σκληρό νόμο, ο οποίος δημιουργεί δυσκινησία».

Ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close