Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: «Λιώνουν» στη ζέστη – Ανύπαρκτος ο κλιματισμός

0

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, οι συνθήκες νοσηλείας, αλλά και εργασίας που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες σε κλινικές του νοσοκομείου είναι απαράδεκτες. Όπως τονίζεται, έχουν βγει εκτός λειτουργίας έξι συστήματα κλιματισμού κι ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα και οι ασθενείς να υποφέρουν περισσότερο με τη ζέστη που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Το σωματείο, πάντως, έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού μηχανημάτων λόγω παλαιότητας και παράλληλα της όποιας συντήρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί. «Η εκ των υστέρων έγκριση πίστωσης για την προμήθεια 6 κεντρικών συστημάτων κλιματισμού μόλις στις 12/6 δεν αναιρεί τις ευθύνες ούτε εξασφαλίζει την άμεση λύση του προβλήματος».

Αποφεύγουν να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντικατάσταση – ανανέωση – επισκευή των κλιματιστικών συστημάτων, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών και αυτό γίνεται μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και στην καταπόνηση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μάλιστα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο ΠαΓΝΗ, δεν διαθέτουν δημόσιους χώρους όπου θα μπορούσαν να βρουν έστω προσωρινά ανακούφιση οι πολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κλιματισμό» – αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται το «κουτσούρεμα» της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία που μειώθηκε κατά 415 εκατ. την τριετία 2017 – 2019, και προστίθεται στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτελέσματα έλλειψη φαρμάκων-υλικών και ανεπαρκή συντήρηση μηχανημάτων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.