Τρίτη, 15 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΚΡΗΤΗΟροπέδιο Λασιθίου: Οι γεωτρήσεις στερεύουν από νερό

Οροπέδιο Λασιθίου: Οι γεωτρήσεις στερεύουν από νερό

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Την ώρα που ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και τρεις μεγάλοι Δήμοι (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου) περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» την ολοκλήρωση της σήραγγας του Αποσελέμη, ώστε το άδειο φράγμα να εμπλουτιστεί μέσα στον χειμώνα από τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου και να τροφοδοτήσει με νερό όλο το βόρειο παραλιακό τόξο από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, το ίδιο το Οροπέδιο έχει αρχίσει να στερεύει για τα καλά από νερό.

Σε μια ασυνήθιστη για την περιοχή κατάσταση, πηγές και γεωτρήσεις αρχίσουν να στεγνώνουν η μία μετά την άλλη, με τον Δήμο Οροπεδίου να βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για την έγκαιρη ολοκλήρωση των υποδομών, διυλιστηρίου, μεγάλης αποθηκευτικής δεξαμενής και αγωγού, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού, προτού «διψάσει» η σημαντική αυτή παραγωγική περιοχή της Κρήτης…

mechanical adv 2021

Για πρωτόγνωρη κατάσταση, απόρροια της παρατεταμένης ανομβρίας, έκανε λόγο στη «Νέα Κρήτη» ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, τον οποίο πετύχαμε τηλεφωνικά επί το έργον των μετρήσεων, ποσοτικών και ποιοτικών, στις γεωτρήσεις, με τη βοήθεια καμερών. Ο δήμαρχος μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Στρατάκη και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Μανόλη Παντατοσάκη βρέθηκαν χθες, μαζί με ειδικό συνεργείο, στην περιοχή του Αγίου Χαράλαμπου, όπου έγιναν μετρήσεις με κάμερες.

apostolakis adv 2

Τα μέλη του συνεργείου διαθέτουν ειδικές αδιάβροχες κάμερες, οι οποίες μπαίνουν μέσα στο νερό στις γεωτρήσεις, καταγράφοντας τη στάθμη, το βάθος και την ποσότητα του νερού. Οι κάμερες μάλιστα διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι κάνουν επιτόπου χημικές αναλύσεις αναφορικά με την ποιότητα του νερού, την αγωγιμότητα κλπ.

Όλα τα δεδομένα μεταδίδονται σε «ζωντανό» χρόνο, και έτσι υπάρχει απευθείας εικόνα για κάθε γεώτρηση που ελέγχεται τις ημέρες αυτές.

Πού βρίσκονται όμως οι γεωτρήσεις και οι πηγές στο Οροπέδιο;

Η εικόνα, όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος, είναι άκρως προβληματική έως αποκαρδιωτική.

«Παρατηρείται ένα ομολογουμένως ασυνήθιστο σκηνικό για την περιοχή μας. Πηγές και γεωτρήσεις έχουν αρχίσει να στερεύουν. Το πρόβλημα δεν αφορά σε κάποιες περιπτώσεις μονάχα, είναι συνολικό.

Η κοινή διαπίστωση είναι πως όλες οι γεωτρήσεις έχουν αρχίσει να αδειάζουν. Το νερό έχει κατέβει σε μεγάλα βάθη. Στο Τζερμιάδο, για παράδειγμα, έχουμε δει σε γεώτρηση το νερό να εντοπίζεται πλέον όχι στα 8-10 μέτρα που ήταν παλαιότερα, αλλά σε βάθη 70 μέτρων και ακόμα περισσότερο!

Η εικόνα είναι ανησυχητική και έχει να κάνει με την έλλειψη βροχών και χιονιού», ανέφερε ο Γιάννης Στεφανάκης.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-