Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Οροπέδιο Λασιθίου: Νέος κανονισμός για τους ονηλάτες

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ο νέος κανονισμός του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που ρυθμίζει πλέον το επάγγελμα του ονηγού – ημιονηγού, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα, η τάξη, η ευπρέπεια, ο σεβασμός στους επισκέπτες, ενώ καθιερώνεται ενιαία αμφίεση, διακριτικά σήματα και ειδική φιλοζωική μέριμνα για τα γαϊδουράκια, καθώς ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου χαρακτηρίζει αναγκαία την ορθή παροχή υπηρεσιών του παραδοσιακού επαγγέλματος του ονηλάτη το οποίο συμβάλλει στην προβολή και στήριξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και της τοπικής κοινότητας Ψυχρού.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η στήριξη του παραδοσιακού επαγγέλματος του ονηλάτη, όπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη που είχε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης με το Σύλλογο Ονηλατών “Δικταίο ‘Αντρο” στο «Παππαδάκειο» Δημοτικό Σχολείο Ψυχρού. Ο σύλλογος, όπως τονίστηκε, με τις υπηρεσίες που προσφέρει στηρίζει και προβάλλει τον τουρισμό και για τον λόγο αυτό υπήρξε ενημέρωση για την εφαρμογή του νέου κανονισμού του δήμου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη οι όροι χρήσης του καινούριου δημοτικού ιπποστασίου, καθώς επίσης η ευθύνη για την καθαριότητα των μονοπατιών και των κάδων. Στην αναλυτική ενημέρωση διανεμήθηκαν και οι νέου τύπου αιτήσεις προς τους ονηλάτες, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν οι επιμέρους περιπτώσεις εφαρμογής του νέου κανονισμού. Τέλος σημαντικό χαρακτήρισαν οι εμπλεκόμενοι το γεγονός ότι ο δήμος κατασκεύασε νέο ιπποστάσιο για την ξεκούραση των τετράποδων και επισκεύασε το μονοπάτι από τις φθορές.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης: «Μόνο μέσα από συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και την οργάνωση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της περιοχής μας. Η πρώτη εικόνα, για τους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, είναι αυτή των ονηλατών και θα πρέπει να είναι άριστη. Μέσα από την καλή συνεργασία, με την αστυνομία, τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ονηλατών καταφέρνουμε να διατηρούμε “ζωντανό” ένα ιστορικό, παραδοσιακό επάγγελμα που προβάλλει τη μοναδικότητα, τον τουρισμό του Οροπεδίου Λασιθίου και που μεγάλωσε γενιές ντόπιων κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Το επάγγελμα αυτό θα πρέπει με κάθε θυσία να το διαφυλάξουμε, είναι η παράδοση μας, η ιστορία του τόπου μας, και θα πρέπει να το σεβόμαστε».

Τα μέλη του συλλόγου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη στήριξη του επαγγέλματος αλλά και για την επιμέλεια των δομών, προκειμένου το επάγγελμα του ονηλάτη να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Zuper Service

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία των ονηλατών στην περιοχή αναφέρεται από τις ανασκαφές του 1899 έξω από το Δικταίο ‘Αντρο φτάνοντας στο σήμερα που η άδεια ονηγού – ημιονηγού χορηγείται κατά προτεραιότητα στους κατοίκους και καταγόμενους από την κοινότητα Ψυχρού Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και εν συνέχεια σε κατοίκους των υπολοίπων κοινοτήτων του δήμου.

Οι ονηλάτες εξυπηρετούν όλους όσοι επισκέπτονται την περιοχή, κυρίως το Δικταίο ‘Αντρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, εκεί όπου η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε σύμφωνα με τη μυθολογία τον Δία, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τόσο στο σπήλαιο όσο και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button