ΚΡΗΤΗ

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο – σημαντικό – βήμα, στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου για τη διάσωση και την ανάδειξη των χιλιάδων ανεμόμυλων που κάποτε λειτουργούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έδειξε η καταγραφή που έγινε, οι ανεμόμυλοι που υπάρχουν ακόμη στο Οροπέδιο, είτε είναι λειτουργικοί και σε καλή κατάσταση, είτε σε αχρηστία, αλλά με προοπτική να λειτουργήσουν, αγγίζουν τους 4080.

Ενώ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, οι ανεμόμυλοι – κατά δική του εκτίμηση μπορεί στο παρελθόν να ξεπερνούσαν τους 6500.

«Η καταγραφή περιλαμβάνει ανεμόμυλους του κάμπου, οι οποίοι μπορεί να είναι λειτουργικοί, να είναι σε καλή κατάσταση ή ακόμη και πεσμένοι, σε αχρηστία. Η καταγραφή έγινε με γεωγραφικό στίγμα, οπότε γνωρίζουμε τη θέση του καθενός. Έγινε διασταύρωση με τους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και αυτή τη στιγμή γίνεται η εκτίμηση για τον αριθμό των ανεμόμυλων. Προσωπική μου εκτίμηση με επιφύλαξη, είναι ότι οι ανεμόμυλοι ήταν 6500», σημειώνει ο Δήμαρχος.Η Δημοτική Αρχή, με πρόσφατη απόφαση της στα πλαίσια της προστασίας των ανεμόμυλων, απαγόρευσε την έξοδο τους από την περιοχή του Οροπεδίου. Μάλιστα για αυτό το λόγο έχει γίνει ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών και της Αστυνομίας.

«Είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο της απομάκρυνσης ανεμόμυλων, γιατί θεωρήθηκαν παλιοσίδερα», επισημαίνει ο κ. Στεφανάκης για το θέμα.

Παράλληλα ο Δήμος, ολοκληρώνει ένα ντοκιμαντέρ, μέσα από το οποίο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στους ανεμόμυλους, στον τρόπο δημιουργίας τους και τη σημασία τους για την περιοχή.

Μέσα στο ντοκιμαντέρ, αναδεικνύονται οι διαδικασίες για την κατασκευή των ανεμόμυλων, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που θυμούνται τη λειτουργία τους.

«Στόχος μας βέβαια είναι να τυποποιηθεί αυτή η διαδικασία. Για αυτό το λόγο η Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει επαφές με τους νέους μάστορες, ώστε η τέχνη κατασκευής ανεμόμυλων να γίνει ευρύτερα γνωστή», τονίζει ο Δήμαρχος.

Το ντοκιμαντέρ αυτό θα συνοδεύσει και το φάκελο που θα υποβληθεί με απώτερο σκοπό να χαρακτηριστούν οι ανεμόμυλοι, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις στα πλαίσια φεστιβάλ με θέμα τους ανεμόμυλους, με στόχο να γνωρίσουν όλοι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close