Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ για την αναστολή λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση, η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου για την ψυχική υγεία στο νομό, όταν αφήνουν εδώ και 3 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας, μετά από 10 χρόνια προσφοράς.

Εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους και την απουσία χρηματοδότησης που θα εξασφάλιζε τη συνέχιση λειτουργίας μιας απαραίτητης μονάδας που επισκέπτεται 7 κέντρα υγείας του νομού και εξυπηρετεί πάνω από 4.000 ασθενείς της ενδοχώρας. Το Υπουργείο και η ΥΠΕ απάντησαν με μεγαλοστομίες και δεσμεύσεις αφού η ψυχική υγεία αποτελεί «προτεραιότητα» (μας το επισημαίνουν σε περίπτωση που δεν το είχαμε συμπεράνει από το κάθε λίγο κλείσιμο της μοναδικής παιδοψυχιατρικής κλινικής του νησιού, ή από τα ατελείωτα ράντζα στην Ψυχιατρική ενηλίκων).

Mechanical Solutions

Παρά λοιπόν την προσπάθεια να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι αναμένοντας κάποια λύση, η αλήθεια είναι ότι δεν προβλέπεται καμία ανανέωση συμβάσεων για τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους, ενώ η όποια προκήρυξη θέσεων βγει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα απαιτήσει μήνες έως ότου ολοκληρωθεί και φυσικά καμία αναδρομική ισχύ δεν θα έχει, συνεπώς οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν ενώ δούλευαν κανονικά εδώ και 3 μήνες!

Οι συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας θα είναι τραγικές αφού οι εναπομείναντες δομές ψυχικής υγείας στην πόλη του Ηρακλείου είναι ανεπαρκέστατες λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, χαρακτηριστικά στα εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα ραντεβού! Συνεπώς η πλειοψηφία των ασθενών αυτών θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις δημόσιες δομές τις πόλης με τεράστια αναμονή, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μείνει χωρίς παρακολούθηση, πράγμα καταστροφικό για την πορεία και την πρόγνωση των ασθενών αυτών.

Εγκληματική για την ψυχική υγεία είναι η πολιτική τους, που αντιμετωπίζει τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτές ως κόστος και στέλνει τους ψυχικά πάσχοντες, πελάτες στην ιδιωτική υγεία. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κλείσιμο τμήματος, μονάδας ή κλινικής που καλύπτει ανάγκες ασθενών!

– Άμεσα το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση να βρουν τρόπο να εκταμιεύσουν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας.

– Άμεση ανανέωση των συμβάσεων, προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας για να στελεχωθεί επαρκώς η κινητή μονάδα, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

– Η ευθύνη λειτουργίας πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας πρέπει να είναι ενταγμένες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

To ΔΣ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button