Κρήτη

Ο «Σύγχρονος Δήμος» για το θέμα του υδατοδρομίου στον Αγιο Νικόλαο

Με την ευκαιρία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Λιμανιού του Ρεθύμνου για την χωροθέτηση υδατοδρομίου, αναθερμάνθηκε το θέμα και στον Άγιο Νικόλαο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η άποψη του Δημάρχου ότι η δημιουργία υδατοδρομίου στον Άγιο Νικόλαο, δεν είναι στις προτεραιότητες του Δήμου.

Φυσικά καμιά άποψη δεν έχει εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο ή το Λιμενικό Ταμείο. Πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Ζερβού, που τις θεωρεί και απόψεις του Δήμου και της Κοινωνίας. Μάλιστα χωρίς να γνωρίζει το θέμα, ανέφερε ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου, ενώ φυσικά το υδροπλάνο δεν είναι ανταγωνιστικό σε άλλες δράσεις.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση υδροπλάνων και το ασαφές νομικό περιβάλλον αλλά και διάφορα συμφέροντα καθυστερούν την ολοκλήρωση του δικτύου υδροπλάνων σε μια χώρα που προσιδιάζει σ’ αυτό τον τύπο μεταφοράς.

Τα υδροπλάνα θεωρούνται ιδανικά μέσα μεταφοράς για τη χώρα με τον αναπτυγμένο νησιωτικό χώρο. Μπορούν να εκτελούν τα κάτωθι είδη πτήσεων:


  • Τακτικές επιβατικές πτήσεις
  • Έκτακτες επιβατικές πτήσεις (charter)
  • Περιηγητικές – τουριστικές
  • Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα κλπ.)
  • Νοσοκομειακές
  • Έρευνας και Διάσωσης
  • Πυρόσβεσης.

Στον ‘Άγιο Νικόλαο υπήρξε ενδιαφέρον από το 2007. Με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου, ήλθε κλιμάκιο από την ΥΠΑ, Διεύθυνση Αερολιμένων, που έκανε αυτοψία για τους διαδρόμους προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Με το έγγραφο ΥΠΑ/Δ3/Α/3835/902 της 30 Ιανουαρίου 2008 έγινε ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ 3 (ΤΡΙΩΝ) ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ στον Άγιο Νικόλαο: Δύο έξω από το Λιμάνι και ένας έξω από τη Μαρίνα. Καθορίστηκαν 3 διάδρομοι για να καλύψουν τις ανάγκες σε περίπτωση αλλαγής του καιρού.

Λόγω της νομικής ατέλειας που αναφέραμε δεν προχώρησε γρήγορα η διαδικασία. Άρχισε και πάλι να υπάρχει ενδιαφέρον το 2013 οπότε και εμφανίσθηκαν εταιρείες που έχουν εξειδικευθεί και ήταν διαθέσιμες για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου για την χορήγηση της άδειας.

Το ενδιαφέρον έχει και πάλι αναθερμανθεί και ήδη το ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει έξι αδειοδοτήσεις, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη του Ρεθύμνου. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης και σε άλλες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και του Ηρακλείου. Πλήρως έχει αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Η επιτυχία των υδροπλάνων εξαρτάται από την ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου.

Δεδομένου ότι στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν οι χωροθετήσεις και δεν ξεκινούμε από το μηδέν, καλό θα είναι να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον μας, ώστε να εξασφαλιστεί η δρομολόγηση υδροπλάνων. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία μας.

Για το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ

Δημήτρης Κουνενάκης


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button