ΚΡΗΤΗ

Νήσος Χρυσή: Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των παράνομων ξύλινων παραπηγμάτων

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, 3 υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, 12 υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου και 8 αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν με το πλωτό Λ.Σ.138 του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας στη Χρυσή, κάνοντας την αρχή από τα ανατολικά του τουριστικού περιπτέρου, κατεδαφίζοντας όλες τις αυθαίρετες κατασκευές.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οι 12 δασικοί υπάλληλοι που εργάστηκαν χειρονακτικά, χωρίς να έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και ειδικά εργαλεία, κατάφεραν να κατεδαφίσουν γύρω στα 15 μεγάλα παραπήγματα- τα οποία είχαν φτιαχτεί κυρίως κάτω από κέδρους και άλλα δέντρα- αφήνοντας τα μπάζα στο σημείο της κατεδάφισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, καθώς αρχές Μαΐου ξεκινούν τα δρομολόγια των ημερόπλοιων για τις ημερήσιες κρουαζιέρες στη νήσο Χρυσή.

Εκτιμάται ότι οι 12 δασικοί υπάλληλοι, θα πρέπει να εργαστούν χειρονακτικά άλλες δέκα μέρες για να κατεδαφίσουν όλα τα αυθαίρετα παραπήγματα της Χρυσής.Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι η κατεδάφιση αλλά η συγκέντρωση, η αποκομιδή και η μεταφορά των μπάζων και των ογκωδών αντικειμένων, που πρέπει να μεταφερθούν στην Ιεράπετρα, με κάποιο μεγάλης χωρητικότητας σκάφος, και όχι με μικρή λάντζα.

Θέσαμε το ερώτημα στο Δήμο Ιεράπετρας, για τον τρόπο που θα απαλλαχτεί η Χρυσή από τα μπάζα και τα ξύλινα υπολείμματα της κατεδάφισης και η υπεύθυνη αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη μας απάντησε ότι, « η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει υποσχεθεί πως τα μπάζα και τα υλικά των κατεδαφίσεων θα μεταφερθούν με δική της ευθύνη στην ακτή, στο σημείο από όπου θα μπορούν να φορτωθούν σε κάποιο σκάφος, το οποίο θα φροντίσει ο Δήμος, να τα μεταφέρει στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Εμείς σαν Δήμος μπορούμε να βοηθήσουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μόνο στη θαλάσσια μεταφορά των υπολειμμάτων της κατεδάφισης. Δυστυχώς όμως η Δασική Υπηρεσία έχει αργήσει πάρα πολύ και ξεκινά τις κατεδαφίσεις στις 24 Απριλίου ενώ οι κρουαζιέρες αρχίζουν την Πρωτομαγιά».

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις για το «let’s do it Greece»

«Από το Δήμο Ιεράπετρας συμμετέχουν Σχολεία, Σύλλογοι, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και ο ίδιος ο Δήμος.

Από την πλευρά του Δήμου λοιπόν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, οργανώνει μία δράση για να καθαρίσουμε το νησί μας, τη Χρυσή.

Η μεταφορά των εθελοντών στο νησί θα γίνει με σκάφος της εταιρείας Cretan daily Cruises την οποία και ευχαριστούμε.

Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 10 π.μ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας 2842090006 και 2842090003 μέχρι και την Παρασκευή 27 Απριλίου.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή των εθελοντών, πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως ότι, η Κυριακάτικη δική μας εξόρμηση, θα έχει να κάνει μόνο με τη συγκέντρωση των μικρών αντικειμένων και των σκουπιδιών που αφήνουν οι επισκέπτες, όχι η συγκέντρωση των μπάζων και των ογκωδών αντικειμένων που έχουν δημιουργήσει οι κατεδαφίσεις των παραπηγμάτων.

Δεν έχουμε εμείς τα μέσα να κάνουμε αυτή τη δουλειά», ξεκαθαρίζει η αντιδήμαρχος καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close