ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά

Μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, ακόμα και σε γενόσημα, αλλά και σε άλλα υγειονομικά υλικά αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό, όχι μόνο στον κλάδο αλλά και στους ασθενείς.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα για τις θεραπείες τους, επιδίδονται κάθε μήνα σε ένα …σαφάρι στην φαρμακευτική αγορά της πόλης και των προαστίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους για φαρμακευτικά σκευάσματα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν λείψει από τα ράφια των φαρμακείων!

caffeine adv2020b

Στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

“Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, πρωτόγνωρη, το να ψάχνει ένας άνθρωπος άνω των 60 ετών τα φάρμακά του σε όλη την πόλη. Αυτό που μέχρι σήμερα έκανε στο φαρμακείο της γειτονιάς του, δυστυχώς σήμερα δεν μπορεί να το κάνει, με συνέπεια να ταλαιπωρείται”.

neratzoulis neo

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις οφείλονται στις χαμηλές τιμές, στην εξαγωγική πολιτική που ακολουθούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία του κορωνοϊού.

“Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολο να ανατραπεί. Χρειάζεται πολιτική βούληση, οι εταιρείες ακολουθούν την δική τους πολιτική στον τομέα των εξαγωγών. Εμείς ως φαρμακευτικός κλάδος ετοιμάζουμε μια πλατφόρμα που θα την δωρίσουμε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, όπου θα καταγράφονται όλες οι ελλείψεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα, σε όλη την επικράτεια. Αν συμφωνήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος, τότε θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται να καλύψουν το πελατολόγιό τους και να εκτελέσουν τις παραγγελίες του 15νθημέρου, ενώ παρατηρούν ότι σε ολοένα και περισσότερα σκευάσματα υπάρχει πλέον η ένδειξη «περιορισμένη επάρκεια», που είναι και …προάγγελος έλλειψης από την αγορά.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button