ΚΡΗΤΗ

Με τι καιρό θα γίνει η παρέλαση τη Κυριακή

Άστατος αναμένεται να είναι για ακόμα μία φορά ο καιρός στο νησί μας τις επόμενες μέρες.

Πολύ έντονο φαίνεται να εξελίσσεται και πάλι το νέο κύμα μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης για την Κρήτη από την Κυριακή 25 Μαρτίου, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας.

Αυτή τη φορά οι νότιοι άνεμοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και «ύπουλοι» αφού το πρωί της Κυριακής θα πνέουν ασθενείς, όμως αναμένεται να ενισχυθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι οι ειδικοί εφιστούν και πάλι την προσοχή σε όλους μας ώστε να μην επιχειρήσουμε να κάνουμε χρήση φωτιάς το πρωί της Κυριακής διότι η μετέπειτα ενίσχυση των ανέμων μπορεί να προκαλέσει και πάλι προβλήματα.

Ο καιρός την 25η Μαρτίου και την Δευτέρα 26/3Βέβαια, οι εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα μιας και η ενίσχυση των νότιων ανέμων αναμένεται να ξεκινήσει προς το μεσημέρι της Κυριακής (στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης) και η ένταση τους θα φθάνει τα 3 – 4 Μποφώρ με τάση όμως ενίσχυσης από το απόγευμα της Κυριακής. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν και πάλι μέγιστη προσοχή στην έναρξη μιας πυρκαγιάς η οποία ευνοείται να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Η θερμοκρασία την Κυριακή θα σημειώσει χαμηλές τιμές το πρωί με την ελάχιστη στους 11°C ενώ η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 23°C, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού.

Και το πρωί της Δευτέρας 26 Μαρτίου οι άνεμοι πρόκειται να ενισχυθούν φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 5 – 6 Μποφώρ, ενώ και πάλι οι μέγιστες εντάσεις κατά τόπους θα είναι υψηλότερες (ιδιαίτερα στα βόρεια της Κρήτης).

Πότε θα είναι εντονότερη η μεταφορά σκόνης – Αποπνικτική ατμόσφαιρα

Η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκινάει μεν από το πρωί της Κυριακής αλλά οι συγκεντρώσεις είναι ανεχτές και δεν αναμένεται και πάλι να επηρεάσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αργότερα όμως θα υπάρξει μία πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί μας, καθότι θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα, επιπλέον προσοχή χρειάζεται όμως και από τον καθένα μας. Δυστυχώς στην κατάσταση αυτή συγκλίνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα μεταφοράς σωματιδίων.

Πότε υποχωρεί η μεταφορά σωματιδίων

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις εμφανίζονται τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας και σε κάθε περίπτωση απαιτείται μέγιστη προσοχή. Η υποχώρηση των συγκεντρώσεων σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα, διατηρώντας όμως ακόμη σημαντικές ποσότητες, ενώ αποκατάσταση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας αναμένεται από την Τρίτη 27 Μαρτίου και μετέπειτα.

Μέχρι την Αττική θα φτάσει η αφρικανική σκόνη

Θα πλήξει βέβαια και άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική. Η μεταφορά αυτή οφείλεται στη μετακίνηση ενός νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Δ – ΝΔ της χώρας, με κίνηση Βορειοανατολική προς το Β. Ιόνιο, ενώ τροφοδοτείται από τις ακτές της Β. Αφρικής. Η κίνηση αυτή του Βαρομετρικού Χαμηλού θα αποκαταστήσει και πάλι τους Νότιους ανέμους στο νησί μας, μία θερμότερη αέρια μάζα που έρχεται από τα νότια θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ το πλέον δυσμενές όλων είναι η έντονη μεταφορά σκόνης.

Οδηγίες από την Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία των πολιτών για το νέο φαινόμενο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης το επόμενο διήμερο με υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι θα υπάρξουν και πάλι το επόμενο διήμερο υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί αύριο Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Μαρτίου σε ολόκληρο το νησί.

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια»

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close